Emotsioone võikski jääda üles täheldama. Numbrid näitavad Pärnoja sõnul aga seda, et eelmisel aastal alguse saanud kostipäev on leidnud kiire tee inimeste südamesse, sest kui näiteks läinud aastal külastas „Lämmijärve kalapala“ kohvikut alla 400 inimese, siis tänavu oli kohvikulisi üle 700.

Et rahvast käis kõvasti, kinnitab ka Eestimaa serval, Saatses asuvas Saabolda külas, kohas, kust pärid kuulsad Saabolda mutid, „Toomemäe talu piirakupuhveti“ kohvikut pidanud Sirje Kruusamäe.

“Ma arvasin algul, et kes see ikka siia kaugele viitsib nii väga sõita,” kostab Kruusamäe. “Aga võta näpust – rahvast on tänavu kõvasti rohkem käinud kui läinud aastal,” lisab ta.

Nagu kostipäevale tavaks, ei meelitanud kohvikud mitte üksnes söögi ja joogi vaid ka kultuuriprogrammi ja muude tegevustega. Nii saigi õiges mitmes kohvikus peale kostipäeva ametliku lõppu nautida kontserti ja niisama olemist.

Üheks meeleolukamaks hetkeks kujuneski Tuderna külas Kolme Sõsara Hõrgutiste kohvikus toimunud Liisi Koiksoni kontsert. Lisaks artistile andis oma panuse kontserdi õnnestumisse ka pererahva lambakari, kes Koiksoni laulmisele häälekalt kaasa määgisid.

Kokku oli kostipäeval avatud 12 kohvikut Mikitamäelt Missoni. Järgmine kohvikutepäev peaks aset leidma juba tuleval aastal, mis loodetavasti saab siis juba seoses Obinitsa soome-ugri kultuuripealinnaks olemisega olema rohkem soome-ugri teemaline.

Roogadele lisaks pakuti Külavuüü Kostipäival kostiks ka käelist tegevust. Video: Andres Ots.