"Maksimaalse saagi saamise ja selle säilitamise eesmärgil on pestitsiidide kasutamine muutunud tavaliseks ja taimekaitsevahendite jääkide esinemine toidus on paratamatu," ütles Veterinaar- ja Toiduameti jaekaubanduse, mahepõllumajanduse ja mitteloomse toidu büroo peaspetsialist Kaja Sepper.

Taimekaitsevahendeid on üle tuhande erineva ja kõiki neid ei jõuta uurida. See aga ei tähenda, et neid ei või toidus olemas olla. 2008. aastal võeti Eestis analüüsideks kokku 316 proovi, mida uuriti 200 erineva taimekaitsevahendi jäägi suhtes. Proove võeti 42 erinevast toidust.

316 proovist 149 (47%) ei sisaldanud mitte ühtegi taimekaitsevahendi jääki. Üle kehtestatud piirnormi leiti taimekaitsevahendite jääke viiest toiduainest - Hispaania spargelkapsast, Hiina nektariinist, Egiptuse ubadest, EU päritolu pikateralisest riisist ja Türgist pärit sidrunitest. 2007. aastal oli ülenormatiivseid proove üheksa - jääke leiti Itaalia ja Hispaania virsikust, Itaalia pirnist, Lõuna-Aafrika, Tšiili ja Hispaania viinamarjast ning Hondurase ananassist.

Hea on teada, et 2005. aastast siiani ei ole ükski kodumaisest toidust võetud proov olnud ülenormatiivne.

Kaja Sepper rõhutas, et piirnormide määramisel lähtutakse ohutu toidu tagamisest ja lubatud piirini jääkide sisaldus toidus ei kahjusta inimese tervist. Statistika näitab, et mida aasta edasi, seda vähem jääkaineid proovidest leitakse. Päris ära nad siiski ei kao, kuid Sepperi sõnul suureneb aasta-aastalt tarbijate teadlikkus ning nõudlus nõuetekohase toidu järele, mis motiveerib tootjat pakkuma puhtamaid toodeid.