Vanimad kirjalikud andmed iidetuledega teadete edastamisest Läänemere regioonis pärinevad viikingiajast. Siis toimis rannikul laevateede läheduses juba ühtne, ulgumerelt kuni sisemaani ulatuv valvesüsteem. Sellesse pidi iga ranniku kogukond andma lõkke süütamisel ja hoidmisel oma kindlaksmääratud panuse ja kandis küllalt ranget vastutust teate mitteedastamise korral.

Muistsete iidetulede taaselustamise algatas Turumaa Kultuurinõukogu ja 1992. aastal süüdati Soomes ja Eestis esimesed lõkked. Iidetulede süütamise õhtut hakati nimetama muinastulede ööks.

Sellest ajast peale süttivad lõkked igal aastal augustikuu viimase laupäeva õhtul kell 21.30. Sel õhtul moodustunud lõkete kett on liikunud üle Põhjalahe Ahvenamaa kaudu ka Rootsi, tänaseks süüdatakse lõkkeid ka Läti, Leedu, Poola, Saksamaa ja Taani randades, Eestis ka siseveekogude ääres.

Õhtu eesmärgiks on Läänemere kaldal süüdata nii palju lõkkeid, et igast mereäärses kohast oleks näha kaks ja enam lõket.

Koos tuhandete lõkete ja kümnete tuhandete lõkkelistega ühistunde tekitamisele aitab kaasa veebileht www.muinastuled.ee (www.ancientlights.eu), kuhu on võimalik teistele oma lõkkest teada anda ja kaardilt ka teisi näha.

Saatke pilt oma muinastulest ka teistele Maalehe lugejatele vaatamiseks aadressile veeb@maaleht.ee!