Grand Prix’ eripreemia antakse ühele tootele, mis on konkursi 25aastase ajaloo jooksul mõne märgi pälvinud ning on vaatamata möödunud aastatele ja muutuvatele toidutrendidele jätkuvalt eestlaste toidulaual aukohal.

Sellele auhinnale kandideeris 25 toidutootjat, kellest igaüks esitas konkursile ühe toote, mille edulugu ettevõtte meeskonna hinnangul eriliselt esiletõstmist väärib. Tiitli võitja selgub rahvahääletuse ja toiduliidu juhtkogu otsuse tulemusel.

Tänavu oli võistlustules ligi 200 toiduainet


Parima toiduaine konkurss on toidutootjate seas aasta-aastalt üha populaarsemaks saanud, sest ka tarbijate teadlikkus on tõusnud - poodides jälgitakse üha terasemalt kuld-ja hõbemärke, mis võidutoodete pakendeid kaunistavad.

Tänavu osales konkursil 180 Eesti toiduainet ja jooki, millest 118 esitasid Eesti suured toidutootjad ning 62 toodet osales piirkondlike väikeettevõtete konkursil.

Lihatoodete kategoorias konkureeris 28 toodet, vorstide-šašlõkkide kõrval ka erinevad lihasnäkid ja eksootilise maitsega lihatooted. Piimatooteid esitati võistlustulle 16.

Juba märtsi lõpul selgitati välja oma valdkonna parimad toiduained, kokku jagati välja 9 hõbemärki. Nii tunnistati tänavuseks parimaks piimatooteks ja hõbemärgi vääriliseks Saaremaa Piimatööstuse Öko täispiim, mille puhul tõi hindamiskomisjon esile selle eheda puhta maitse, samuti mõnusalt käepärase pakendi.

Parim pagaritoode 2019 on Leiburi OatFit Kaeraröst, kus kõrge kaerasisaldus lisab tootele tervislikkust, samas maitse on äärmiselt meeldiv ja kaeraleib ise õhulise tekstuuriga.

Parimaks lihatooteks tunnistati Rakvere American tammesuitsuses marinaadis šaškõkk HKScan Estonialt, mille puhul toodi lisaks liha erilisele maitsele välja ka see, et pakend on valmistatud korduvkasutatavast plastikust.

Parima kondiitritoote hõbemärgi sai Gustavi tort Laulupidu Mattias Cafelt. See hapukoore-juustutort tumeda šokolaadi glasuuriga on valmistatud Eesti Vabariigi 100. juubeliks, kaunistuseks värvilised triibud, kus eeskujuks on võetud Viru-Nigula rahvariide triibumuster. Tordikaunistusteks on ka viisijupp laulupeo repertuaarist „Ta lendab mesipuu poole”.

Hõbemärgid on jagatud


Salvest pälvis kaks hõbemärki: parima puu-ja köögiviljatiitli võitis Smushie ökoloogiline pirni-kiivipüree spirulinaga. Parima lastetoidu tiitli sai Põnni sarjast ökoloogline puuvilja-jogurtismuuti küpsistega 6+. Eesti parim kuivsnäkk 2019 on Balsnacki foolhappega rikastatud Neljaviljakrõbuskid.

Eesti Toiduliidu tegevjuht Sirje Potisepp tõi ka esile, et piirkondlike tootjate konkursile esitati väga palju põnevaid alkohoolseid ja mittealkohoolseid jooke ning et tootjad on pöördumas tagasi juurte juurde – üha rohkem kasutatakse jookides naturaalseid Eesti loodusest pärit komponente nagu astelpaju, nõges, kuuseoksad või kasemahl.

Hõbemärgi saanute seast valitakse välja ka tänavuse konkursi üldvõitja, kes pälvib kuldmärgi 2019.

Konkursi "Eesti parim toiduaine" hindamiskomisjoni tegevust juhtis Tartu Ülikooli arstiteaduskonna meditsiinilise biokeemia professor, meditsiinidoktor Mihkel Zilmer.
PARIMAD TOIDUAINED 2019
Hõbemärgid

  • Parim piimatoode – Öko täispiim, Saaremaa Piimatööstus
  • Parim pagaritoode – OatFit Kaeraröst, Leibur
  • Parim lihatoode – Rakvere American tammesuitsuses marinaadis šašlõkk, HKScan Estonia
  • Parim valmistoit ja magustoit – Mamma kõrvitsa-kohupiimapannkoogid, Saarioinen Eesti
  • Parim kuivsnäkk - foolhappega rikastatud Neljaviljakrõbuskid, Balsnack
  • Parim kondiitritoode – Gustavi tort Laulupidu, Mattias Cafe
  • Parim puu- ja köögivili- Smushie ökoloogiline pirni-kiivipüree spirulinaga, Salvest
  • Parim lastetoit – Põnn ökoloogiline puuvilja-jogurtismuuti küpsistega, 6+ , Salvest
  • Parim kaste – DIP! Soolakurgi ja küüslauguga, Valio Alma Eesti