Rahaliselt onb toidukadu leibkonna kohta ligikaudu 120 eurot aastas (lastega leibkonna puhul isegi ligi 200 eurot aastas).

Kokku viskavad Eesti kodumajapidamised aastas toidukaona ära ligikaudu 63 miljoni euro väärtuses toitu. Kodumajapidamistes tekitatud toidujäätmete ja toidukao kogus on võrreldes teiste toiduahela osapooltega kõige suurem.

Samas on võimalik kodumajapidamistes raisatud toidu kogust oluliselt vähendada. Kuidas?

  • Looge toiduga side – isekasvatatud juur- ja köögivilju ei ole nii lihtne ära visata.
  • Valige nädal, mille jooksul kirjutate üles kõik, mis ära viskate. Sellisel juhul saate ülevaate äravisatavatest kogustest ja toiduainetest, mis annab teile mõtteid ja ideid, mis suunas oleks võimalik parandusi teha.
  • Olge teadlik toiduainete pakendil olevate kuupäevade tähendusest: „kõlblik kuni” tähendab, et toiduaine on tarbimiseks ohutu kuni märgitud kuupäevani (nt liha ja kala puhul); „parim enne” tähistab kuupäeva, milleni säilib toote nõuetekohane kvaliteet. Toiduaineid on ohutu tarbida ka pärast „parim enne” kuupäeva möödumist.
  • Söögilauas võiks üheks jututeemaks olla ka toidujäätmete tekitamine ja toidu äraviskamisest tekkinud keskkonnamõju.
  • Kui ostate poest uusi toiduaineid, asetage kõik vanemad tooted kappides/külmikus ettepoole ning uuemad toiduained tahapoole.

Rohkem nõuandeid, kuidas kodus toidukadu vähendada, loe SIIT.

Seda, kui suur või väike toiduraiskaja sa oled, saad ajavahemikul 17.-24. jaanuar 2017, testida SIIN.