Toite talviseks pööripäevaks
Läbi aegade on parimad palad hoitud jõulude ja aastavahetuse jaoks, kui pereliikmed taas ühise laua äärde kogunevad. Sel ajal on menüü harjumuspäraselt igal pool ühesugune. Siit mõned ideed, et söök saaks vaheldusrikkam.
Täidetud seafilee
Täidiseks sobivad mitmesugused segud, millest võite valida endale meelepärase variandi.
1 kg sea välisfileed
1 tl soola
½ tl jahvatatud musta pipart
margariini-õlisegu küpsetamiseks
Täidis 1
1 väike sibul
½ sl õli
60 g vinnutatud toorsinki
½ dl päikesekuivatatud tomateid
Täidis 2
100 g fetajuustu
1 dl päikesekuivatatud tomateid
Täidis 3
1 dl kivideta oliivilõike
100 g šampinjone
Täidis 4
2 kooritud peenestatud õuna
1 hakitud kuumutatud sibul
¼ tl soola
¼ tl jahvatatud musta pipart
2 tl mett
Täidis 5
1 ½ dl tükeldatud kuivatatud aprikoose või musti ploome
Tehke pikliku lihatüki keskkohta pikilõige sügavusega pool lihapaksusest. Seejärel tehke sisselõikest põikisuunas mõlemale poole lõhe (servad läbi lõikamata). Vasardage lihatükki kergelt.
Sibul koorige, hakkige peeneks ja kuumutage pannil klaasjaks, tõstke tulelt. Tükeldage sink ja tomatid, segage sibulaga ning laotage lihale. Keerake lihatükk kokku ning kinnitage puutikkude või peenikese linase nööriga. Pruunistage ümberringi margariini-õlisegus, maitsestage soola ja pipraga ning küpsetage keskmise kuumusega ahjus 50–60 minutit. Valminud liha võtke ahjust, eemaldage sidumisnöör või tikud ja keerake liha fooliumisse, hoidke selles 10 minutit, siis lõigake viiludeks ja serveerige.
Ükskõik millise täidise valite, töökäik ja küpsetamine on sarnane eelkirjeldatuga.
Väikesed hakklihavorstid
½ kg keedetud kartuleid
½ kg hakkliha
4 muna
2 sibulat
½ kl piima
1 sl võid
soola
riivitud muskaati
purustatud musta pipart
riivsaia
rasvainet praadimiseks
Tampige kuumad kartulid pudruks, lisage kuum piim ja peeneks hakitud ning võis klaasjaks praetud sibul ja hakkliha (segu sea- ja veiselihast on parim). Maitsestage tainas soola, pipra ja muskaadiga ning vormige väikesed vorstikesed, veeretage neid riivsaias, küpsetage rohkes rasvas. Juurde andke keedetud kartuleid ja köögiviljasalatit.
Kruubipuder lihaga
200 g searibi
1 kl kruupe
1 l vett
1 sibul
1 porgand
soola
majoraani, punet või mägi-piparrohtu
Lõigake liha suuremateks kuubikuteks ning pange leotatud pestud kruupidega keema. Kui liha ja kruubid on poolpehmed, lisage peenestatud sibul, porgand, sool ja maitse järgi kuivatatud ürte. Hautage ahjus või pliidil tasasel tulel kuni kõik pehme. Segage valmis söök korralikult läbi ja andke lauale koos pohlasalati või piimaga.
Kalkun Šveitsi moodi
600 g pehmet kalkuniliha
250 g šampinjone või muid mahedamaitselisi seeni
1 sidrun
2–3 sl õli
1–1 ½ sl võid
1 kl valget lauaveini
200 ml vahukoort
jahvatatud musta pipart
soola
Värsked šampinjonid lõigake tükkideks ja piserdage sidrunimahlaga üle, jätke seisma. Samuti võite kalkunile lisada muid seeni, näiteks külmutatud mahedamaitselisi seeni, millele võib samuti sidrunit lisada. Kui on aga võtta omas mahlas või nõrgas äädikalahuses hoidistatud seeni, siis neile pole vaja sidrunimahla lisada.
Liha lõigake piklikeks tükkideks ja praadige jaokaupa hästi kuumal pannil õlis. Segage aeg-ajalt, et tükid hästi pruunistuksid. Kui kõik tükid korraga pannile panna, ei võta nad ilusat värvi. Pannilt võetud liha hoidke kuumakindla nõuga soojas. Siis pange pannile võid, lisage tükeldatud seened ja kuumutage segades korralikult läbi. Lisage vein ja koor ning keetke seeni tasasel tulel, kuni kaste muutub kreemjaks. Maitsestage kaste soola ja pipraga, tõstke soojad lihatükid sellesse, segage. Jätke kümneks minutiks seisma, et kaste lihasse imbuks ja toit paremini maitseks. Siis puistake hakitud peterselliga üle ja serveerige lihtsate kartulipätsikestega.
Lihtsad kartulipätsid
1 kg koorega keedetud kartuleid soola
3 sl õli
Valige keetmiseks muredamat sorti kartulid. Keetke neid 12 minutit, jahutage veidi ja koorige. Pange kooritud kartulid ööseks külmikusse. Järgmisel päeval peenestage jämeda riiviga, maitsestage soolaga. Riivitud kartul suruge pätsikesi vormides tihedalt kokku, et nad ei hakkaks pannil lagunema. Küpsetage pannil kuumas õlis kaane all mõlemalt poolt.
Karusmarjasuflee
500 g kompotimarju või karusmarjapüreed
½ kl suhkrut
½ sidruni riivitud koort
1 tl jahu
½ kl valget veini
2 muna
võid vormi määrimiseks
Suruge kompotist võetud marjad läbi sõela, vähese suhkruga tehtud hoidisele lisage suhkur ja riivitud sidrunikoor. Eraldage munakollased, lisage jahu ja natuke marjapüreed, hõõruge läbi. Siis lisage ülejäänud püree ja keetke tasasel tulel kogu aeg segades 2–3 minutit. Võtke nõu tulelt, valage juurde vein. Vahustage munavalged tugevaks vahuks, segage kergelt marjamassiga ja kallake võiga määritud vormi. Küpsetage mõõdukalt kuumas ahjus kuni 30 minutit. Karusmarjad võib asendada ka muude marjahoidistega.
Meepirukas
Tainas
1 kg jahu
½ l piima
50 g pärmi
150 g võid
½ kl suhkrut
½–1 tl soola
Kate
½ kl mett (umbes 150 g)
150 g võid
1 muna
100 g purustatud pähkleid või röstitud jämedaid kaerahelbeid
Valmistage eelkergitusega pärmitainas, rullige see 1 ½ cm paksuse kihina plaadile, laske veel 30 minutit kerkida. Meesegu valmistamiseks soojendage mesi koos võiga, segage hulka purustatud pähklid ja muna. Määrige segu kerkinud tainale ja küpsetage 220° juures umbes 25 minutit. Jahtunud pirukas lõigake kolmnurkadeks või ruutudeks.
Pehme piparkook
½ kg jahu
125 g margariini
1 kl suhkrut
¾ kl mett või siirupit
2 muna
2 tl piparkoogivürtse
2 tl küpsetuspulbrit
½ tl soola
½ apelsini riivitud koort
Vahustage munad, suhkur ja sulatatud margariinis soojenenud mesi, lisage ülejäänud ained – jahvatatud kaneel, ingver, nelk, muskaat, kardemon ja apelsinikoor ning küpsetuspulbriga segatud sõelutud jahu. Kloppige hoolikalt läbi, määrige ümmargune lahtivõetav koogivorm võiga, puistake üle mannaga, kallake tainas vormi ja küpsetage keskmises kuumuses umbes 30 minutit. Valmis kooki võite kaunistada tuhksuhkruga või apelsinilõikude ja pähklipuruga.
Mandlitäidisega sarvesaiad
1 kg nisujahu
½ l piima
50 g pärmi
300 g võid
¾ kl suhkrut
1–2 muna
1 tl soola
½ tl jahvatatud kardemoni
½ sidruni riivitud koort
Täidis
100 purustatud mandleid
1 muna
2–2 ½ sl suhkrut
1 tl kaneeli
Sidrunivaap
100 g tuhksuhkrut
1 sl sidrunimahla
1 sl kuuma vett
Väikeste saiakeste küpsetamiseks valmistage kihiline pärmitainas. Selleks kasutage eelkergitamata pärmitainast, millele on lisatud üks kolmandik retseptis ettenähtud võikogusest. Kerkinud tainas rullige 1 ½ cm paksuselt laiali, jagage see kolmeks. Kahele tükile määrige pehmeks sulanud või ja tõstke tükid ülestikku, nii et saaksite kolm tainakihti, mille vahel kaks võikihti.
Rullige tainast kergelt, et te ei pressiks võid vahelt välja ja asetage 15–20 minutiks jahedasse kohta seisma. Seejärel rullige tainas uuesti õhukeseks ja pange neljaks kokku, aga võid pole enam vaja peale määrida.
Täidise valmistamiseks leotage mandleid, koorige pruun kest ära, kuivatage ja hakkige peeneks. Mandlid võite asendada ka pähklitega. Segage purustatud mandlid lahtiklopitud muna, suhkru ja kaneeliga.
Rullige kihiline pärmitainas ½ cm paksuseks, lõigake umbes 10 cm laiusteks ribadeks, need omakorda kolmnurkadeks. Igale kolmnurgale asetage väikese teelusikaga mandlitäidist, rullige kolmnurk terava otsa suunas kokku ja painutage sarvekeseks. Asetage saiad plaadile hõredalt, et jääks kerkimisruumi, laske kerkida, määrige munaga ja küpsetage kuumas ahjus umbes 15 minutit.
Valmis sarvekestele võite määrida pintsliga sidrunivaapa. Selle valmistamiseks kasutage keraamilist kausikest või suuremat tassi ja puulusikat. Kokkupuude metalliga teeb vaaba inetult halliks. Tükiliseks muutunud tuhksuhkur suruge läbi sõela, segage vee ja sidrunimahlaga ning hõõruge lusikaga, kuni võõp muutub ühtlaseks ja läikivaks.