Keedetud ja ülepraetud makaronid ketšupi, juustu, muna või singiga on olnud meil harjumuspärasemad pastaroad. Nüüd on rikkalikus valikus eri kuju ja suurusega pastatooted hakanud tasapisi kõrvale tõrjuma eestlastele omast kartulit. Enam ei üllata makaronid kombinatsioonis köögiviljade, seente või kalaga. Need retseptid on kodukokale eeskujuks, mille najal igaüks saab oma soovi järgi toitu täiendada.

Selge makaronisupp

- 1 ½ l lihaleent
- ca 150 g sarvekesi
- 1 porgand
- 1 sibul
- hakitud petersellilehti
- soola
- musta terapipart
- 1 sl võid

Koorige sibul ja porgand, peenestage ning kuumutage pannil võis. Kui sibul on klaasjaks muutunud, pange segu keedunõusse kuuma puljongi sisse. Maitsestage soola ja pipraga. Keetke 5–10 minutit. Sarvekesed keetke eraldi poolpehmeks, kurnake, kallake külma veega üle ja lisage supile. Keetke veel 10 minutit. Serveerimisel puistake peale hakitud peterselli.

Puljongi võib valmistada ka kolmest puljongikuubikust. Sel juhul olge ettevaatlik, et te maitsestades suppi üle ei soolaks. Sarvekesed võib supile lisada ilma eelkeetmata, kuid siis muutub vedelik häguseks.

Külmutatud aedvilja-makaronisupp

- 1 l vett
- 1 kuubik aedviljapuljongit
- 170–200 g peekonilõike
- 1 sibul
- 400–500 g külmutatud aedvilju (porgand, hernes, mais, paprika jm)
- 100 g makarone
- 2 sl tomatipüreed
- jahvatatud musta pipart
- soola
- hakitud supirohelist (peterselli, koriandrit, tilli)

Tükeldage peekonilõigud ribadeks, peenestage sibul ja pruunistage segades mõlemad keedunõu põhjal. Kallake peale kuum vesi, lisage purustatud puljongikuubik ning laske korraks keema tõusta. Siis lisage makaronid ja külmutatud aedvili. Keetke, kuni makaronid on pehmed.

Maitsestage soola, pipra ja hakitud supirohelisega.

Piimasupp niitnuudlitega

- 1 l piima
- 50 g niitnuudleid
- 1 tl suhkrut
- ¼ tl soola
- 1 sl võid

Valage piim keedunõusse, kuumutage keemiseni, lisage nuudlid, maitsestage ning keetke 10–15 minutit. Enne serveerimist lisage supile võid. Juurde andke võileibu soolakalaga.

Magusaisu korral lisage taldrikusse suhkrut ja jahvatatud kaneeli.

Sarvekesed hakkliha-seenekastmes

- 400 g sarvekesi
- 400 g hakkliha
- 1 sl õli
- 1 sibul
- 1 küüslauguküüs
- 200 g šampinjone
- ½ dl vett
- 100 g sulatatud juustu kukeseentega
- 300–400 g purustatud tomateid
- 1 tl soola
- 1 tl suhkrut
- 1 tl punet

Valage õli kuumale pannile, pruunistage selles esmalt lahtinäpitud hakkliha, siis lisage peenestatud sibul, küüslauk ja viilutatud seened. Kuumutage segades kõik korralikult läbi, lisage purustatud tomatid, kuum vesi ja juust väikeste tükikestena. Maitsestage soola, suhkru ja punega. Kuumutage keemiseni, võtke tulelt ja jätke kaane all veel 5 minutiks seisma. Keedetud sarvekesed kurnake ja segage kastmega.

Värskete šampinjonide asemel võib kastmele lisada ka mahedamaitselisi marineeritud seeni koos marinaadiga ja kasutada purustatud tomatite asemel väiksemas koguses tomatipastat või -püreed.

Lintnuudlid suitsuliha-seenekastmes

- 250 g nuudleid
- 100 g suitsuliha
- 200 g šampinjone
- 4 sl tomatipüreed või ketšupit
- 2 sl võid
- soola

Esmalt pange nuudlid keema, siis tehke kaste valmis.

Lõigake suitsuliha õhukesteks ribadeks, praadige võis kõigepealt liha, siis lisage õhukesed seenelõigud ja kuumutage segades korralikult läbi. Viimasena pange kastme hulka tomatipüree, laske korraks keema tõusta. Kui kasutate vähesoolast suitsuliha, maitsestage soolaga.

Enne serveerimist segage nuudlid kastmega.

Kalkuni-vormiroog

- 400 g hakitud kalkuniliha
- 400 g makarone
- 2 muna
- 2 sl võid
- 1 sibul
- 2–3 sl vett
- soola
- 2 tl Vahemere ürdisegu
- 1 tl jahvatatud musta pipart
- 3 sl riivsaia

Keetke suvalise kujuga makaronid (pasta) poolpehmeks, kurnake. Jahtunud pastale segage hulka munad. Tõstke rasvainega määritud ahjuvormi pool pastakogusest.

Peenestage sibul ja kuumutage 1 sl võiga klaasjaks, lisage lahtinäpitud kalkuniliha, maitsestage soola ja pipraga ning praadige liha kergelt läbi. Lisage veidi vett ja ürdisegu, kuumutage paar minutit ning tõstke ahjuvormi pastale. Tasandage hakklihamass ja katke ülejäänud pastaga. Peale puistake riivsai, piserdage sulavõiga või asetage riivsaiale võitükikesed. Küpsetage praeahjus 15–20 minutit. Juurde andke kodust tomatihoidist ja toorsalatit.

Kanakaste pastale

- 250 g broileririnda
- 2 sl õli
- 250 g kabatšokki või kõrvitsat
- 1 porruvars
- 1 punane paprika
- 2 sl tomatipüreed
- 1 dl vett
- 1 sl tšillikastet
- 2 tl paprikapulbrit
- 1 tl soola
- ½ tl aed-liivateed
- ½ tl basiilikut
- peenestatud koriandri või petersellilehti

Lõigake porru pikuti pooleks, peske hoolega ja tükeldage. Lõigake kõrvits või kabatšokk juustunoaga õhukesteks laastudeks. Paprikalt eemaldage seemned, lõigake ribadeks. Ka broilerifilee peenestage ribadeks. Praadige pannil kuumas õlis liharibad, lisage porru, paprika ja kõrvits. Kuumutage segades umbes 5 minutit, siis lisage tomatipüree, tšillikaste, vesi, sool ja muud maitseained. Hautage nõrgas kuumuses veel 10 minutit. Valmis kastmele riputage peterselli. Lauale andke keedetud pastaga, kui soovite, puistake juurde ka riivitud juustu.

Lõhe-seenekaste

- 300 g lõhefileed
- ca 200 g marineeritud seeni
- 8–10 päikesekuivatatud tomatit
- 2 porgandit
- 1 sl õli
- tükike (ca 8 cm) porrut
- 1 dl vett
- ¼ tl purustatud musta pipart
- soola
- 100 g ürtitega maitsestatud toorjuustu

Lõigake lõhefilee ribadeks, kooritud porgandid tõmmake juustu- või juurviljakoorimisnoaga õhukesteks laastudeks. Korralikult veega uhutud porru peenestage. Tomatid tükeldage väiksemaks. Kuumutage pannil õlis kalaribad, lisage porru ja porgandilaastud, siis lisage vesi. Hautage tasasel tulel kaane all, kuni porgand on pehme. Lõpuks segage juurde väiksemaks tükeldatud seened, tomatid ning toorjuust. Kuumutage veel umbes 4 minutit, maitsestage soola ja pipraga, vajadusel lisage pisut kuuma vett. Andke lauale keedetud spagettidega.

Makaronid mozzarella ja piiniaseemnetega

- 1 baklažaan või 2 suurt paprikat
- 1 sl oliiviõli
- ½ sidruni mahl
- 1–2 sibulat
- 2–3 küüslauguküünt
- 400 g purustatud konservtomatit
- 300 g mozzarella’t
- 50 g röstitud piiniaseemneid
- näputäist basiilikut
- soola
- 400 g makarone

Baklažaan, kooritud sibulad ja küüslauguküüned pange panniga praeahju. Sibulale ja küüslaugule piserdage pisut õli. Küpsetage, kuni baklažaanikoor veidi kortsu tõmbub. Siis kallake ta külma veega üle ja koorige. Küpsenud sibul ja küüslauk hõõruge õliga kreemjaks massiks. Kooritud baklažaan viilutage ja kuumutage koos tomatitega umbes 10 minutit, lisage sibula-küüslaugusegu, maitsestage soolaga.

Tükeldage juust väiksemateks kuubikuteks. Segage kuum kaste keedetud makaronidega, lisage juustutükid ja röstitud seemned. Kaunistage basiilikulehtedega. Piiniaseemned võite asendada päevalilleseemnetega.

Kerge aedviljakaste spagettidele

- 2 porgandit
- 1 sibul
- 1 tükike porrut
- 1 pastinaak
- 1 sl oliiviõli
- 200–300 g külmutatud rohelisi oakaunu
- 200 g kooritud tomateid
- 1 sl tomatipastat
- 1 purk (200 g) viilutatud šampinjone
- 1–2 peenestatud küüslauguküünt
- soola
- ½ tl punet
- ½ tl aed-liivateed
- jahvatatud musta pipart
- pisut peenestatud tšillit

Koorige sibul, porgand ja pastinaak, lõigake peenikesteks ribadeks, porru poolitage, peske korralikult ja peenestage. Kuumutage peenestatud juurvilju õlis aeg-ajalt segades. Tükeldage kooritud tomatid, valage pannile, lisage tomatipasta, šampinjonid, oakaunad ja maitseained. Hautage tasasel tulel, kuni juurviljad on täiesti pehmed. Lauale andke keedetud spagettidega.

Makaronivorm kohupiimaga

- 250 makarone
- 200 g kohupiima
- 2 muna
- 2 sl suhkrut
- 2 sl riivsaia või kuivikujahu
- ½ tl soola
- 1 sl sulatatud võid

Keetke makaronid poolpehmeks. Segage kohupiim suhkru ja munadega, maitsestage soolaga, vähehaaval lisage keedetud makarone. Ühtlaselt läbi segatud mass tõstke võiga määritud ahjuvormi, tasandage pealispind, puistake sellele riivsaia ning piserdage võiga. Küpsetage keskmise kuumusega praeahjus umbes 20 minutit. Serveerige jahtunult marjakisselliga.