Kuna koolilapsed on niigi ravikindlustatud, ei tulnud pere selle pealegi, et poisil tuleb nüüd hakata kohe maksma sotsiaalmaksu, mis on 128,70 eurot kuus.

“Kui maksuteade tuli, polnud mul seda raha kusagilt võtta, pojal ammugi mitte,” rääkis Saar. Tema sõnul tuli maksuameti Kuressaare teenindusbüroo niigi palju vastu, et esialgu ajatas maksu tasumise, aga kogu see raha – igas kvartalis 386,10 eurot – tuleb tagantjärele maksta.

“Poiss ei teeni praegu midagi, ta on päevakoolis õppiv laps. Ja selleks, et üks 15aastane hakkaks midagi tegema, on tal ainult väljaminekud, mitte sissetulekud,” kurtis ema.

“Mul on aberdiin-angused, praegu teen loomadele heina, naabrimees aitab pressida, ülejäänu teen ise,” rääkis Maalehele 15aastane Timmo. Kanamunade müügiga oli ta mitu aastat raha kogunud, nii sai osta kaks lihaveist – üks on tiine, teine noorloom. Tiine tõi vasika, nii et praegu hooldab Timmo kolme lihaveisega mereäärset maad. Lisaks on tal paarkümmend lammast. Kuna poiss teeb naabrite abiga loomadele heina, tuleb ka teenustöö kinni maksta.

Lugu 15aastasest ettevõtlikust koolipoisist, kes on saanud Saaremaa konsulentide ja PRIA ametnike lemmikuks, sest võttis kohustuse hooldada 10 hektarit vanaisa maad, saad lugeda värskest Maalehest.