Venemaa eriolukordade ministeeriumist teatati, et Uuralis ei toimunud mitte meteoriidisadu, nagu teatati varem, vaid atmosfääris põles üksainus meteoriit, vahendab RIA Novosti.

„Täpsustatud andmetel oli see üksainus meteoriit, mis põles Maale lähenemisel ja purunes tükkideks,“ ütles eriolukordade ministeeriumi esindaja Jelena Smirnõhh.

Venemaa kosmoseagentuur Roskosmos kinnitas, et Uuralisse ei kukkunud mitte tehnilist päritolu objekt, vaid meteoriit.

„15. veebruaril fikseeriti kosmilise objekti kukkumine Tšeljabinski linna territooriumil. Esialgse hinnangu järgi ei ole see kosmiline objekt tehnilist päritolu ja kvalifitseerub meteoriidiks, mis liikus kiirusega umbes 30 kilomeetrit sekundis madalal trajektooril,“ teatas Roskosmos oma veebilehel.

Meteoriidi tükke on leitud Tšeljabinski oblastis kolmest kohast, teatati Venemaa siseministeeriumi pressikeskusest.

„Praegusel hetkel on operatiivstaapi laekunud informatsioon kolme koha kohta, kuhu taevakeha tükid kukkusid,“ ütles pressikeskuse töötaja. Kaks tükki leiti Tšeljabinski oblasti Tšebarkuli rajoonist ja üks Zlatousti rajoonist.

Ühe meteoriiditüki allakukkumiskohas Tšebarkuli järve ääres avastati umbes kuuemeetrise läbimõõduga lehter.

Meteoriidi tõttu vajas Tšeljabinski ümbruses arstiabi umbes 500 inimest, teatas siseministeerium. Peamised vigastused on purunenud aknaklaaside tekitatud lõikehaavad. Linnas, kus valitseb 18-kraadine pakane, jäi ilma aknaklaasideta ligi 300 maja.

„Kella 11-se seisuga (kohaliku aja järgi) saabus Tšeljabinski oblasti administratsiooni arvukalt pöördumisi, mis olid seotud traumade, haavade ja põrutustega. Peamised eluks vajalikud süsteemid oblastikeskuse territooriumil töötavad normaalses režiimis,“ on öeldud Tšeljabinski oblasti kuberneri veebilehel tehtud avalduses.

Venemaa eriolukordade ministeeriumi Tšeljabinski oblasti peavalitsusest kutsuti elanikkonda üles mitte sattuma paanikasse.

Kõik Tšeljabinski oblasti koolid otsustati meteoriidi tõttu sulgeda, teatas Venemaa peasanitaararst Gennadi Oništšenko.

„Tšeljabinskis on praegu -18 kraadi Celsiuse järgi ja meteoriit lõhkus hoonete aknaklaasid. Seetõttu võeti vastu otsus koolid sulgeda,“ ütles Oništšenko Moskvas.

Tomski riikliku ülikooli taevamehaanika ja astromeetria osakonna juhataja, professor Tatjana Bordovitsina ütles RIA Novostile, et Uuralisse kukkunud meteoriit võis olla reedel Maast väga lähedalt mööduva asteroidi ettekuulutaja.

„Kõige tõenäolisemalt on see nähtus looduslikku päritolu, mitte tehislik, see tähendab, et see ei ole kosmosepraht. Täna möödub Maast väga lähedalt asteroid, see ei pruugi tulla üksi, sellega koos võib tulla palju väikesi osakesi, mille gravitatsioon võib kaasa tõmmata ja nad võivad kukkuda, kuhu iganes. Need osakesed võivad liikuda nii asteroidi ees kui selle järel,“ ütles professor.