Mitte ainult prügikoristus

“Veelgi olulisem on aga see, et meil leidub tuhatkond talgujuhti, kes on valmis võtma enda kanda eestvedamise ja vastutuse,” lausub Tüür. “Just tänu neile saame öelda, et oleme Eestis astunud tubli sammu hoolivama, tervema ja tasakaalukama elukeskkonna poole.”

Siiski on üks tõsiasi, mis Tüüril täit rõõmu tunda ei luba: linnad jäid endiselt maast maha. Jah, hästi tulid kaasa lasteaiad, koolid, korteriühistud, aga suht­arvud kõnelevad selget keelt: kui Läänemaal osales ühisel tööl 6,09% elanikkonnast ja Saaremaal 5,16, siis Tallinna ja Harjumaa protsent oli vaid 1,13, Ida-Virumaal 1,02, Tartumaal 1,0.

“Järgmistel kordadel tuleb jätkata linnadele suurema tähelepanu pööramist,” tõdeb Tüür.

Jätkata tuleb ka eelarvamuste murdmist. Näiteks selgitada, et ühise töötamise päev ei ole kaugeltki enam vaid prügi koristamiseks (esimese talgupäeva järelmõju!), vaid et ette võib võtta ka kõiki teisi töid. Just neid, mida ühes või teises Eestimaa paigas ühiselt teha on vaja.

Kas järgmiseks aastaks ka mingi ühine teema leitakse, pole veel selge. “Kõigepealt tõmbame joone alla tänavusele, ootame ära tagasiside ja teeme kokkuvõtted,” viitab Tüür.

Esmased kokkuvõtted on juba tehtud. Kodudest tuli välja vähemalt poole rohkem inimesi, kui end eelnevalt kirja pani. “Ära tehti” kõikide Eesti maakondade kõrval ka Ahvenamaal, Petserimaal ja Valencias.

Peamiselt askeldati heakorratöödel, aga peeti ka mõttetalguid. Ning lõunamenüü läbivaks lemmikuks olid 7. mail hernesupp ja rabarberikook.

900 hea energiaga kõnet

Muresid peaaegu polnud – telefon “Teeme ära!” staabis enamjaolt vaikis. Olid küll mõned kõned, näiteks küsiti abi lukustunud värava avamisel, ent enamasti piirdus staabi roll kontakt­andmete vahendamisega.

Küll võeti staabist hulganisti kõnesid talgujuhtidele. “Ühed kõige toredamad kõikidest “Teeme ära!” töödest olidki sajad telefonikõned optimistlikele eestvedajatele,” väidab Tüür. “Neist kogunes hulgaliselt head energiat.”

Kokku tehti 900 kõnet.

Ühed talgud tulevad veel

Muljete kogumine aga jätkub. Kõik talgulised on oodatud töist päeva kirjalikult jäädvustama ja oma lugusid teistelegi nähtavaks tegema. Oma loo saab sisestada aadressil www.teemeara.ee/talgulood. Teistega võib jagada ka pilte ning üles laadida videoid.

Terve hulk lugusid on “Teeme ära!” kodulehele juba üles pandud, nende seas nii varasemate aastate kui ka tänavuste tegemiste kohta. Eri lood kannavad küllalt sarnast meeleolu, mida ühe ilmekamana näitab Tarmo Etti kirjapanek Heino Prosti talgutelt.

“Seltskond koosnes kuidagi ühetaolistest inimestest. Mitte just näo, kehaehituse või sotsiaalse klassi poolest, kuid midagi oli siiski ühist. See väljendus näiteks tööjaotuse iseeneslikul tekkimisel.”

Samal ajal kui enamik tööd teinud inimesi juba mälestusi jagab, on oodata veel ühtesid talguid. Nimelt pole korraldajad ise sel aastal veel “päris tööle” käsi külge pannudki.

“Plaanis on ühiselt natuke hangu vibutada või võsaga rammu katsuda, selle kõrvale sobib kokkuvõtete tegemine ja uute sammude seadmine kõige paremini,” nendib Tüür.

Tänavuse talgupäeva korraldasid Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant, Eesti Muinsuskaitse Ümarlaud, Teeme Ära Minu Eesti, Vabatahtliku Tegevuse Arenduskeskus, Vabaühenduste Liit EMSL.

Partneritena lõid kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, EMT, Swedbank, Coca-Cola HBC Eesti, Dorpat, Nordic Hotels, Fraktal, Vakaru Refonda, Premia, Opel jt.

Esimene sarnane algatus, “Teeme ära 2008”, tõi Eestimaa metsadesse prügi koristama 50 000 inimest. 2009. aastal toimusid mõttetalgud, kus osales 12 000 eestimaalast.

Eelmisel aastal jõuti põhimõtteni, et iga kogukond otsustab, mida ja kuidas mai alguses ühiselt ära teha. Kokku oli osalejaid rohkem kui 30 000.


Lume alt leiti Eesti kroon

Tänavune talguliikumine kogus hoogu juhtlause “Leia oma!” all. Piltide ja tekstidega anti teada, et mullu leiti armastus, aga ka töö, raha ja isegi võssa peitunud kivi.

Tänavused talgud tõid leidudele lisa. Mõned leiud, mille osalejad ise ära märkisid:

- uued oskused
- toredad inimesed
- palju positiivset energiat
- ühiselt tehtud asjade teine tähendus
- sisalikud
- suures koguses nalja
- elurõõmu, mis varjutab halli argipäeva
- hunnik lund, selle laialilükkamisel tuli välja Eesti kroon
- kolm II maailmasõja aegset miinipilduja miini (hea, et sinna lõket ei teinud, tõdesid leidjad ise)
- veskikivi, mis oli aastakümneid olnud maja taga mullas; nüüd leiab see koha külamaja ees lauana

Allikas: www.teemeara.ee