“Enne õnnetust kaalusin 86, nüüd 59 kilo,” ütleb Sven. “Kõva istme peal istuda ei saa, selgroog ja luustik on väljas. Aga kõht on nagu õllekõht, randa minna ei saa,” muigab ta.

Kõhtu täidab Sven sondi kaudu. Ühe kuu sonditoit maksab ligi 500 eurot. Tema sissetulek kuus on ca 400 eurot. Ravimitele ja tarvikutele kulub kuus ca 100 eurot, Pärnu linnalt saab ta toimetulekutoetust 130 eurot. Hädasti vajaks Sven hambaravi.

Soole kaudu toitmist vaadati seni erandjuhtumitena, mille puhul tuli raviarstil esitada taotlus. Sveni raviarsti taotlusi haigekassa ei hüvitanud.

Pärast seda, kui Svenist ilmus novembris ajakirjas Puutepunkt põhjalik artikkel, hakkas jää lõpuks liikuma. Haigekassa otsustas Sveni toitesegusid hüvitada 90% ulatuses. Toitmissüsteeme kahjuks haigekassa ei hüvita.

Haigekassast öeldi, et toitesegude hüvitamine tervikuna vajab täiendavat diskussiooni. Praeguse korra järgi saab hüvitada toitesegu, mis on seotud konkreetse raviga või millele pole alternatiivi.

Teema tõstatas Riigikogus ja ministrite tasandil Riigikogu liige ja Puutepunkti peatoimetaja Tiina Kangro. Tema sõnul tegeleb haigekassa sellega, et ka teised Sveni olukorras inimesed saaksid eluks vajaliku toitesegu ostmiseks toetust.

Lisaks on lahendamisel ka teine Kangro tõstatatud teema – hambaravi.

Ta lisas, et oma “katuserahast” suunas ta 20 000 eurot Kliinilise Toitmise Seltsi arvele, et sealsed arstid saaksid aidata vältimatut abi vajavaid inimesi.

Pärast Puutepunkti artikli ilmumist avaldasid paljud inimesed soovi Sveni rahaliselt toetada. Ka need, kes ise ei ole suure sissetulekuga. Näiteks tahtis keegi kanda Sveni kontole iga kuu 10 eurot, mis kompenseeriks ta bussisõidu. Nimelt vähendas sotsiaalkindlustusamet tema puudeastet sügavalt raskele, mistõttu Sven kaotas tasuta ühistranspordi võimaluse.

Kangro sõnul soovib Sven annetatud raha kulutada teiste inimeste nõustamisele.

Pikemat lugu sellest, kuidas ilma mao- ja söögitoruta mees eluga toime tuleb, loe SIIT.