Ditmanni sõnul on ta suhelnud esinejatega Rootsist, Soomest, Lätist ja Poolast. “Osa on pabinas, aga see, mis suve teise poolde puutub, selles osas on nad optimistlikud,” märkis ta. “Eile kirjutasime alla lepingu ühe peaesinejaga, said kõik lepingupunktid üle räägitud ja vaadatud. Teeme esinejatele ettemakse, nagu lepingud ette näevad.”

Ditmann ütles, et ka Tallinn Music Week on liigutanud oma festivaliaja augustisse. Ta lisas, et kui koroonaviirusega seoses midagi muutub ja arengud seda nõuavad, võidakse teha uusi otsuseid ning sellest antakse teada.

Valitsus kehtestatud eriolukorra teates öeldakse, et kõik avalikud kogunemised ja kontserdid on keelatud 1. maini. See otsus võib muutuda, aga praegu kehtib eriolukord maini.

Indrek Ditmann rõhutas, et Augustibluusi korraldusmeeskond täidab kõiki Terviseameti nõudeid. “Kuna on tegu rahvusvahelise festivaliga, siis võtame kõike arvesse, mis kästakse,” lisas ta.

Avapeod jäävad ära

Järgmisel nädalal peaks Tallinnas ja Haapsalus toimuma Augustibluusi 27. hooaja avapidu, kus traditsiooniliselt tutvustatakse esinejaid, müüakse soodsa hinnaga festivalipasse ning kuulatakse bluusikontserti. Need kokkusaamised jäävad ära.

“Avarüritused, esinejate ja piletimüügi alguse väljakuulutamine jääb ära, aga nuputame midagi huvitavat asemele,” lausus korraldaja. “Meil on plaan traditsioonist võimaluste piires kinni hoida, et inimesed, kes on harjunud märtsikuus soetama festivalipassi ja särki, saaksid seda teha, aga kõrtsis avapidu ei toimu. Paneme selle kõik tööle ilma peota, kõike saab tellida kulleri või posti teel. Teeme selle kohta varsti avalduse.”

Piirkonnale suur mõju

Augustibluusil on Haapsalule suur majanduslik mõju. 2012. aastal avaldas konjunktuuriinstituut uuringu, mille kohaselt toob iga festivali investeeritud eurot tagasi 3,55 eurot. 2011. aastal oli Augustibluusist piirkonnale tekkinud tulu umbes 300 000 eurot. See tekkis külastajate kulutustest majutusele, toitlustusele, meelelahutusele, transpordile ja suveniiridele.

Ameerika autode näituse toimumine pole otsustatud

Praeguse eriolukorra perioodist jääb välja veel mitu Haapsalus peetavat festivali. Neist suurim American Beauty Car Show 10.-12. juulil.

Festivali korraldaja Karol Kikkas ütles, et ei oska veel kindlalt autonäituse ärajäämist või toimumist kinnitada. “Peab vaatama sündmuste käiku ja vastavalt sellele tegutsema,” lausus ta. “Praegu oleme korraldamise pannud pausi peale.”

Kikkas märkis, et korraldamisele on juba raha kulutatud, näiteks osale esinejatele on tehtud ettemaks. “Praegu mingeid lisakulutusi ei tee, reklaamida pole plaanis ja vaatame, mis toimuma hakkab.”

Tema sõnul on lisaks esinejate osalisele ettemaksule suurimad tehtud kulutused laevapiletid, mis on ära ostetud välismaalt saabuvate näituseautode omanikele. Näituseautod tulevad Rootsist, Norrast, Saksamaalt jt riikidest.

“Meile midagi katastroofilist ei ole. Kõige suurem kaotaja on Haapsalu linn, hotellid ja asutused. Pigem nendest on rohkem kahju,” märkis Kikkas.

Piletilevi palub olla mõistev

Piletilevi teatas täna, et vastavalt valitsuse poolt kehtestatud eriolukorrale on Eestis avalikud kogunemised keelatud 1. maini. “See tähendab, et seaduse järgi ei saa toimuda sellel ajavahemikul ükski kultuuri- ja meelelahutusüritus. Sellega seoses palume kõigil klientidel varuda kannatust, kuniks saavad selgeks kõikvõimalikud korraldajate pakutavad edasilükkamiste või ärajäämiste plaanid ja nendega seotud ostetud piletite vahetamise või tagastamistega seotud tingimused ja protseduurideks vajalike ressursside olemasolu tagamine,” teatas ettevõte.

“Seoses suure infovooga ei suuda Piletilevi vastata üksikute juhtumitega seotud küsimustele, saabuvate küsimuste maht on väga suur, koondame teemad ning koguneva info põhjal esitame teabe esmajärjekorras Piletilevi kodulehel. Konkreetsete ürituste kohta edastame informatsiooni kodulehel sündmuse info rubriigis. Lisaks saadame informatsiooni internetist pileti ostnutele e-kirjade teel. Olgem üheskoos mõistvad kogu kultuuri- ja meelelahutussektori suhtes, andke veidi aega ning edasilükatud ürituste puhul võimalusel ärge pileteid tagastage.”