Maaeluministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik Andres Kärssin sõnas, et ettevalmistused toimuvad teadmises, et üritus toimub, kuid mitte midagi ei saa veel kinnitada.

Tänaseks on registreerunud ligikaudu 247 talu/ettevõtet. Neid näeb Avatud Talude veebis.

Avatud Talude Päev toimub tänavu 18. - 19. juulil.

Esmakordne osaleja

Hüti konverentsitalu Rõuge vallas osaleb tänavu esimest aastat. Eriolukord ei ole plaane muutnud ja vaikselt, kuid enesekindlalt sammutakse oma eesmärkide poole. Eraldi reeglite kehtestamiseks oma külastajatele vajadust ei nähta.

„Täna tuli e-kiri, et tõenäoliselt Avatud Talude Päev ikka toimub ja osalejaid on registreerinud rohkesti,” sõnas perenaine Pille-Riin Sarv.

Plaan on tutvustada talu hobuseid, keda praegu on 13 tükki, kõik Eesti raskeveo hobused. Talukoerad on ära õppinud mõned tsirkusetrikid ja näitavad neid külastajatele.

„Meil on plaan hakata tööle ka majutusena, kuid oleme alles valmimisjärgus, seega tänavune turismikriis meid veel ei mõjuta,” sõnas Sarv.

Külas 600 inimest

Võrtsjärve põhjakaldal asuva Viinakingu talu peremees Uno Piir sõnas, et eriolukorra tõttu suurt muret ei tunne. Enamus tegevusi toimub õues ja eripiiranguteks vajadust pole, kui inimesed ise mõistlikud on.

„Möödunud aastal külastas meid kahe päeva peale kokku ca 600 inimest, nii et nurisemiseks pole põhjust,” sõnas Piir.

Talu tegeleb kalatoodete konserveerimisega, nii et selgi aastal saab Viinakingu talus kala maitsta ja kaasa osta.

Juuliks on ohud möödas

Saaremaal asuva Riido Ökotalu peremees Jaan Kiider registreeris end tänavu viimasel hetkel. Varasemalt on osaletud igal aastal. Piirangute seadmist peremees vajalikuks ei pidanud ja kedagi taluväravasse külastajaid üle lugema ei seata.

„Üritus toimub juuli teises poole ja selleks ajaks on koroonaohud küllap möödas. Ega hoovi peale tulegi korraga tuhat inimest, varasemate aastate kogemus näitab, et kõige rohkem 100 – 150 inimest korraga. Olen teinud statistikat ja kokku on meid Avatud Talude Päeval külastatud 500 – 600 inimest päevas,” sõnas Kiider.

Tänavune programm tuleb sarnane eelmistele. Avatud on talukohvik, lastele näidatakse loomi ja huvilised saavad heinamaal proovida kätt kombaini- ja traktoriroolis.