Lintidega maha tõmmatud jooned poodi sisenedes.

Loopere sõnul kaupluste riiulid aga tühjad pole: “Reedel olid ühes suuremas toidupoes umbes 80 protsenti riiulitest lagedad, sest inimesed hakkasid eriolukorra kehtestamise tõttu endale toitu varuma. Täna oli aga olukord kauba osas tavaline ja riiulid olid jälle täis, ainult mõnda kuivainet nappis.”

Kõik poetöötajad kannavad ka kaitsemaske. Erinevaid pindu ja riiuleid desifitseeritakse poes samuti hoolega. “Kahekorruselises toidupoes, kus ma täna käisin, puhastas üks poetöötaja näiteks terve aeg desinfitseerijaga eskalaatori käetugesid,” kirjeldab Loopere

Kõigil tuleb püsida kodus


Loopere sõnul on kõik Barcelona tänavad harjumuspäratult tühjad: “Inimesi on tänavatel sama palju kui Eestis mõnel külmal sügisilmal.”

Valitsus on kehtestanud nimelt Hispaanias ja Kataloonias karmid liiklumispiirangud. Liikumiskeelu eranditeks on vaid käigud poodi, tööle, arstiabi järele või abivajajale appi. “Koeraga tohib samuti jalutada, aga niisama ringi jõlkuda või näiteks pargis istuda ei tohi. Politsei patrullid ja sõjaväelased sõidavad linnas ringi ja kontrollivad, et inimesed kusagil ei koguneks,” kirjeldab Loopere.

Ka restoranid, baarid, klubid ja spordiklubid peavad olema külastajatele suletud, toidukohad võivad ainult toitu inimestele koju kaasa müüa. Ühistransport töötab vaid vähesel koormusel. Kõik koolid ja ülikoolid on samuti suletud ja õppetöö toimub veebis.

Meedikud saavad tööd


Loopere sõnul teavitasid ametivõimud täna, et kõik erameditsiiniasutused lähevad ajutiselt avaliku meditsiini käsutusse, et kasutada neid inimeste testimiseks ja ravimiseks. “Lisaks anti teada, et kõik inimesed, kes on kogunenud endale koju rohkelt kaitsemaske ja kindaid, peavad sellest teada andma. Ja kõigile inimestele, kellel on meditsiinikraad, kuid on töötud, pakutakse tööd.”