Great Taste konkursi professionaalidest koosnevasse žüriisse kuuluvad traditsiooniliselt toidukriitikud, peakokad, restoranipidajad, jne. Nende hulgas olid sel aastal näiteks toiduraamatute autor Melissa Hemsley, tunnustatud Hispaania kokk José Pizarro ja taimetoidu eestkõneleja Anna Jones. Eestlasele harjumuspäratult kirjeldas rahvusvaheline žürii õunastroopi väga värvikirevalt – muljetavaldav mitmekülgsus, elegantne magusus, täiuslikult tasakaalustatud, sametine tekstuur, siidine maitse, väga särtsakas.

“Nii kõrge tunnustus tuli meile tõeliselt suure üllatusena,” ütleb Piesta Kuusikaru talu perenaine Külli Eller. “Esitasime Piesta õunastroobi konkursile eesmärgiga saada tagasisidet ja professionaalide hinnangut oma tootele. Väga südantsoojendav oli kuulda oma klientide reaktsioone, mis pigem kiidavad sealse žürii taset, et nad hea asja ära tundsid.”

Eesti ettevõtetest on Great Taste konkursil varem edu saavutanud Nordic Honey, kelle üks toode võitis 2019. aastal 2-tärni ja kaks toodet 1-tärni auhinna. Sel aastal oli lisaks Piesta Kuusikaru talule konkursil edukas Chocolala, mis võitis kokku kuus 1- ja 2-tärni auhinda ning Punch Drinks ühe 1-tärni tootega.

Piesta õunastroop on nii maius kui maitseaine. Toote idee on pärit Hollandist, millest ka nimetus stroop, mis tähendab eesti keeles siirupit. Õunastroop koosneb kahest koostisainest – põhiosas õunamahl, millele karamellise nüansi andmiseks lisatakse pisut rafineerimata suhkrut.

Tänu Eesti õuna imeheale magushapule maitsekooslusele sobib Piesta õunastroop liha, kala, juustu, jäätise ja ka Hollandi traditsiooni kohaselt pannkookide juurde. Toiduvalmistamisel sobib stroopi kasutada salatikastmetes, marinaadides ja glasuurimiseks. Tunnustused: Eesti talutoodete konkursi Parim Lisand 2019, Eesti mahetoodete konkursi põneva toote eriauhind 2019 ja üks kolmest publiku lemmikust. Great Taste 2020 3-tärni tunnustus.

Piesta Kuusikaru talus Vändra metsas Pärnumaal põimuvad kaasaegne talutootmine ja rikkalik kultuuripärand. Algselt 1868. aastal rajatud peretalu nüüdne põhitegevus on põnevate õunatoodete valmistamine, samuti oleme avatud külastajatele. Juba sel laupäeval, 26. septembril kell 12-15 on Piesta Kuusikaru talu avatud ühe osalisena üle-eestilise maal elamise päeva programmi raames. Piesta kaubamärki kannavad puhas õunamahl, glögilaadne vürtsikas õunajook, õrna mündiga õunasiirup, aeglaselt kääritatud õunaäädikas, gurmaanide lemmik õunastroop… ning uute toodete väljatöötamine jätkub.

Magushapu stroop on põhimõtteliselt sama, mis siirup ja sobib hästi mitmesuguste roogade juurd