Tegelikkuses on keskmine kombinaati toodava piima rasvaprotsent 3,8–4, selgitab Valio piimatööstuse tegevdirektor Maido Solovjov. See on madalam kui vanasti, mil piimas oli keskmiselt 4,5 protsenti rasva. “Aastakümnetega on see protsess siia jõudnud, aga see on paratamatus, kui toodang lehma kohta läheb kõrgeks.”

Ka Saaremaa piimatööstuse juhataja Ülo Kivine kinnitab: piima rasva- ja valgusisaldus on viimastel aastatel olnud madalamal tasemel ja seda eriti rasva osas. Toodete väljatuleku puhul mängivad just need peamist rolli.

Nõukogude aja lõpul oli piima eest maksmise aluseks piima kogus, nagu nüüdki, ja rasvasuse eest sai arvestatava kopika lisaks. Siis läks maailma trend valgu poole, valgu eest hakkasid kombinaadid rohkem juurde maksma ja rasva eest jäi lisatasu väga väikeseks. Krooniajast on piimatootjatel meelde jäänud, et standardist kõrgema valgusisalduse eest oli lisatasu 30, rasva eest aga ainult viis senti.