Katri Voika annab nõu, kuidas veenduda, et pühadelauale jõuab värske, ohutu ja maitsev kala.

Eelista kodumaist

Teadmata päritoluga kala puhul ei saa tarbija kuidagi kontrollida, kuidas kala kasvatatud on, kus ja millistes tingimustes seda töödeldi ning kuidas seda transporditi.

Turvaline valik on eelistada eestimaist – kohalike kasvanduste suurimaks eeliseks on see, et kala jõuab väga kiiresti tarbijani ega pea läbima pikki vahemaid, mille jooksul toote kvaliteet kannatada võib.

“Me tõime äsja turule Eesti esimese 100% kodumaise õrnas soolas vikerforellifilee, mida tarbijad leiavad poelettidelt Heimon Kala kaubamärgi all. Töötleme siinsamas Eesti rannikumeres kasvatatud vikerforelli Saaremaal asuvas kaasaegses tehases. Järgime seal maailma rangeima kvaliteedistandardi BRC nõudeid ning kontrollime tooraine ja toodete kvaliteeti kogu säilivusaja vältel oma mikrobioloogialaboris. Seetõttu saame olla kindlad, et pakume tarbijatele tõepoolest parima maitse ja kvaliteediga kalatooteid,” sõnas Voika.

Kontrolli, et kala oleks poes korrektselt hoitud

Kala tuleb kogu tema realiseerimisaja jooksul hoida sobivates tingimustes. “Jaemüüjate kohustus on tagada kalatoodete lettide nõuetekohane temperatuur – nii püsivad kalatoodetes looduslikult esinevad bakterid passiivsed,” selgitas Voika.

Tema sõnul tasub pakendatud kalatoodete puhul jälgida seda, et pakend ei oleks viga saanud ega puutunud kokku õhuga. Värske kala puhul on oluline, et kala oleks hoitud jääs – korduvalt sulanud ja uuesti külmutatud kala ei ole kindlasti enam tarbimiseks ohutu.

“Lettidel müüdava kala värskust saab hinnata selle järgi, millised on tema silmad. Värskel kala silmad on selged ja kergelt punnis, seisnud kalal aga tuhmid ja hallid. Ka kala nahk annab tema vanuse kohta infot – see peaks olema pingul ja läikiv. Samuti vaata lõpuseid – värskel kalal on need punased, aga pruunikas-hallid lõpused annavad märku pikalt seisnud kalast, mis tasuks poodi jätta,” juhendas Voika.

Järgi toiduohutusnõudeid ka kodus

Sama oluline kui poest kvaliteetse kala valimine, on ka selle edasine käitlemine kodus. Seal kehtivad kala hoidmisele täpselt samad nõuded, mis poes – kala tuleb kuni serveerimiseni hoida külmkapi madalatel temperatuuridel.

“Kui kala on juba poest koju toodud, tasub ta võimalikult kiiresti ära tarvitada. Koduste külmkapppide temperatuur on sageli veidi kõrgem kui kala säilitamiseks ideaalne oleks, seega ei tasu avatud kalapakendit kodus üle kahe ööpäeva säilitada,” sõnas Voika.

Jälgida tuleks ka pakendile märgitud säilivusaegu, millest hiljem kalatooteid enam tarvitada ei tohiks. Voika sõnul on Heimon Kala toodete värskuse ja ohutuse tagamiseks kehtestanud lühikese 14-päevase säilivusaja.

“Me lähtume oma pakendatud õrnsoola- ja külmsuitsutoodete puhul Soome teadlaste kestvuskatsete põhjal antud soovitusest, mille kohaselt ei tohiks õrnsoolakala säilivusaeg ületada 14 päeva – selle aja möödudes ei saa kala enam värskeks ega kvaliteetseks pidada,” nentis Voika.

Samuti tuleb kinni pidada elementaarsetest hügieeninõuetest, mis eeldavad, et noad ja lõikelauad ei satu muude toiduainetega ristkasutusse ning need pestakse pärast kala töötlemist väga põhjalikult. “Eriti hoolas tuleb olla puidust lõikelaudadega, mille kiuline pind on ideaalne keskkond bakterite paljunemiseks,” lisas ta.

Artikkel avaldati esmalt Ehemaitse.ee portaalis.