Veel on keskusesse püstitatud Baltikumi kõrgeim siseronimissein koos üheteistkümne rajaga.

Tuuletorni juhi Kristina Halla sõnul loodi elamuskeskus eelkõige Hiiumaa kogukonnale, et pakkuda ja mitmekesistada kohalikku kultuurielu.

„Peale põneva ja interaktiivse Hiiumaad tutvustava ekspositsiooni oleme keskuse avamisega toonud Hiiumaale ka täiesti uue spordiala –ronimise –, avanud uue kohviku ja suveniiripoe, loonud mängumaailma lastele ning tulevikus on plaan rajada hoonesse ka bowling’u-saal,” ütles Halla.

Veel pakub keskus toitlustusteenust, seminaride ja konverentside korraldamist ning spetsiaalseid sünnipäevapakette ja ronimisvõistluste läbiviimist.

Halla lisas, et Tuuletorn on ka oluline maamärk saart külastavale turistile, sest sealt saab tunniga väga hea ülevaate Hiiumaast ning hiidlaste kultuurist ja olemusest. „Oleme torni kogunud Hiiumaa maagia ja pakume väikese saare avastamiseks uusi tahke, millest paljud võib-olla varem kuulnudki polnud,” kirjeldas Halla.

Külastaja teekond Tuuletornis saab alguse Hiiumaa veealusest maailmast, kus saab õppida Hiiumaa tekkeloo, merekultuuri ja veealuse ajaloopärandi kohta.

Rannikukorrus tutvustab Hiiumaa mitmekesist loodust, vaatamisväärsusi ja külastusobjekte. Hiidlaste lugude korrusel keskendutakse hiidlaste kogukonnale, hiiu elutajule ning kultuuri ilmingutele, nagu oma keel ja hiiu nali.

Hiiumaa tunde korrus annab sõnajärje inimestele, kes Hiiumaad ühel või teisel põhjusel ikka väisavad ning seda kohta väga eriliseks peavad, ja püüab erinevate profiilide kaudu tabada Hiiumaa võlu olemust. Taevase Hiiumaa korrus on lõbus lustimisala lastele, kes saavad seal turnida ja vahvaid mänge proovida. Ekspositsiooni lõpetab tuulekella installatsioon terrassil koos suunaviitadega, mis julgustavad külastajat Hiiumaad omal käel edasi avastama.

Tuuletorni ekspositsiooni on loonud agentuur Motor. Keskuse loovjuht on suvehiidlane Jaanus Rohumaa, kes kaasas torni sisu väljatöötamisse ka teised hiidlased ja Hiiumaaga seotud inimesed.

Nii on ajaloo ja kultuuripärandi poolelt keskusesse panustanud Hiiumaa muuseumi teadusdirektor Helgi Põllo. Hiidlaste isevärki huumorit ja lugusid on sisse toonud hiiu juurtega näitleja Margus Tabor. Ekspositsiooni esemelise poolega tegeles suvehiidlane Mae Kivilo.

Elamuskeskus Tuuletorn valmis tänu Euroopa Regionaalarengu Fondi toetusele, kogumaksumusega 3,4 miljonit eurot, millest projekti (kestus 01.02.2018–31.01.2021) maksumus 2,8 miljonit eurot sai toetust Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest EAS-i piirkondade konkurentsivõime tugevdamise meetme kaudu 0,85 miljonit eurot. Moodsa kogu pere atraktsiooni rajamise eesmärk on elavdada oluliselt nii sise- kui ka välisturismi ja suurendada Hiiumaa kui turismisihtkoha tuntust.

Elamuskeskuse ehitusliku põhiprojekti koostas projekteerimisettevõte OÜ Esplan, arhitektuurilised lahendused tegid Architect 11 arhitektid. Tuuletorni ehitas AS Eston Ehitus. Tuuletorni ronimisseina tegi Easy Access Oy.