Täna katab Norra merd võimas madalrõhkkondade trio ja selle jõulise surve tõttu Läänemere ümbrusele jätkub tuule tugevnemine. Eeloleval ööl pärast keskööd annab tuul üürikeseks veidi järele.

Päästeamet andis teada, et täna õhtul võib tugev tuul kaasa tuua elektrikatkestusi, murda puid ja häirida laevaliiklust. Tänase päeva jooksul on Päästeametil olnud 17 ohu likvideerimise teadet, enamasti puud teel.

Päästeamet tuletab meelde juhiseid, mida tormise ilmaga silmas pidada:

  • Püsi võimalusel siseruumides ning hoia toas ka lemmikloomad.
  • Varu joogivett ja toitu.
  • Lae täis mobiiltelefonide akud ja akupangad.
  • Kui autosõit on vältimatu, tangi paak täis.
  • Arvesta, et teele võib puid kukkuda.
  • Tugeva vihmaga peatu teeserval ning lülita sisse ohutuled.
  • Veendu, et sinu tutvuskonna vanemate inimestega on samuti kõik korras.
  • Elektri- ja mobiilside katkemisel kuula Vikerraadio uudiseid patareiga raadiost või autoraadiost.

Pärnu rannas koguvad tormituuled hoogu:

Tuul tugevneb

Juba homme varahommikul tugevneb sisemaal edelatuul puhanguti kuni 22 m/s, merel ja lahtedes 25 m/s. Ei ole välistatud, et keskpäeva paiku ulatuvad ka Eesti lõunaservas (Viljandimaa lõunaosa, Valgamaa, Võrumaa) tuuleiilid 24 m/s.

Väga tugeva tuulega tõuseb laine lahtedes 2-4 meetrini, merel ja Soome lahel 5-6 meetrini, üksiklained on veelgi kõrgemad.

Läbi Taani väinade on tugevate läänekaare tuultega Läänemerre vett järjest lisandunud, mida väga tugev edelatuul meie rannikule lükkab. Koosmõjus kiire õhurõhu langusega kerkib mereveetase eeloleval ööpäeval 100-130 cm keskmisest kõrgemale.

Ööl vastu teisipäeva jätkub väga tugeva edelatuulega — sisemaal puhanguti 17, öö hakul kuni 20 m/s, saartel ja rannikul 23, öö hakul kuni 25 m/s. Avamerel ja Soome rannikul võib veel pisut tugevam olla. Mereveetase ulatub 110-140 cm keskmisest kõrgemale.

Tuule järk-järgulist nõrgenemist võib oodata teisipäeva päeva jooksul.

Väga tugev tuul häirib graafikujärgset praamiliiklust saarte vahel. Tugevas tuules murduvaid puid ja sellest põhjustatud elektrikatkestusi on tõenäoliselt rohkem Mandri-Eestis. Liiklustingimused on halvad tiheda vihmasaju ja tugeva külgtuule tõttu ning seda iseäranis varahommikul.

Ilmateenistus andis saartele, Lääne-Eestile ja osale Põhja-Eestist teise taseme tormihoiatuse, mis tähendab, et ilm on ohtlik. Ülejäänud Eestile on antud esimese taseme hoiatus, mis tähendab, et ilm võib teatud olukordades olla ohtlik.

Lähipäevade tormine ilm

Täna päeval on pilves selgimistega ilm. Mitmel pool sajab vihma ja lörtsi, õhtul laieneb üle Eesti tihedam vihmasadu. Lõuna- ja edelatuul tugevneb järk-järgult 7-12, puhanguti 15-20 m/s, saartel ja rannikul 12-17, puhanguti 22-27 m/s. Õhutemperatuur on +3 kuni +7 kraadi.

Esmaspäeva öösel on pilves ilm. Sajab vihma. Puhub lõuna- ja edelatuul sisemaal 8-13, puhanguti 17-20, hommikul kuni 22 m/s, saartel ja rannikul 13-18, puhanguti kuni 27 m/s. Õhutemperatuur on 4 kuni 7 kraadi. Päeval on pilves ilm. Sajab vihma, sekka võib tulla lörtsi, pärastlõunal sadu ja pilved hõrenevad. Puhub edelatuul sisemaal 8-13, puhanguti 17-22 m/s, saartel ja rannikul 13-18, puhanguti kuni 25 m/s. Õhutemperatuur on 5 kuni 8 kraadi.

Teispäeva öösel on pilves selgimistega ilm. Kohati võib sadada vähest vihma või lörtsi. Puhub edelatuul 8-13, puhanguti 20, saartel ja rannikul 13-18, puhanguti kuni 27 m/s. Õhutemperatuur on +2 kuni +5 kraadi. Päeval on pilves selgimistega ilm. Kohati sajab vihma. Puhub edelatuul 7-12, puhanguti 15-17, saartel ja rannikul 10-15, puhanguti 22 m/s. Õhutemperatuur on 4 kuni 7 kraadi.

Kolmapäeva öösel on pilves selgimistega ilm. Ajuti sajab vihma ja lörtsi. Puhub edelatuul 7-12, puhanguti 15, saartel ja rannikul 12-15, puhanguti kuni 20 m/s, hommikuks veidi nõrgeneb. Õhutemperatuur on +1 kuni +4 kraadi. Päeval on peamiselt pilves ilm. Ajuti sajab vihma ja lörtsi. Puhub edelatuul 5-11, rannikul puhanguti kuni 15 m/s, õhtul pöördub saartel loodesse. Õhutemperatuur on +2 kuni +5 kraadi.

Ilmahoiatused
Esimese taseme hoiatus


Ilm võib teatud olukordades olla ohtlik. Arvesta sellega, kui sinu tegevus on ilmast mõjutatud. Jälgi edasist ilmaprognoosi.


Teise taseme hoiatus


Ilm on ohtlik. Esineb tavatuid ilmastikunähtusi. Ole väga tähelepanelik ja jälgi pidevalt ilmaprognoosi. Ole teadlik riskidest, mis võivad olla vältimatud. Järgi kõiki võimuesindajate poolt antud soovitusi.


Kolmanda taseme hoiatus


Eriti ohtlik ilm. Tõenäolised on suured kahjustused. Erakordsete ilmatingimuste pikaajaline püsimine võib põhjustada loodusõnnetuse. Oht elule ja tervisele. Jälgige pidevalt edasisi arenguid televisiooni, raadio või interneti vahendusel. Järgi tingimusteta kõiki võimuesindajate poolt antud käske ja soovitusi, ole valmis erakorralisteks meetmeteks.