Ja kui pidupäeva puhul on mõnes seltsimajas koosviibimine või esinemine ning panete selga piduliku rahvarõivakostüümi, siis oleks patt see üles pildistamata jätta.” Nii õhutab Eesti Rahva Muuseumi peaarhivaar Tiina Tael kaamerat haarama.

Valss vanaisale. Rõngu khk. Marko, 2018

Nimelt on ERMis käimas fotokonkurss "Minu kihelkond", kuhu on oodatud fotod, mis kujutavad kihelkonnaelu nüüdisajal. „Olgu pildil pidu- või argipäev, suvi või talv – peaasi, et foto kajastaks piirkonna eripära,” rõhutavad korraldajad.

Hetkeseisuga on konkursile saabunud 95 fotot. Osa saabunud jäädvustustest on nüüd Maaleheski, selle uudise lõpus uudistamiseks väljas.

Täna tavaline, homme oluline


Kihelkondlikkuse tutvustaja ja kihelkonnapiiride tähistamise eest seisnud Tiina Tael õhutab veel täna oma koduseid pildivarusid üle vaatama, sest jäädvustusi saab muuseumi saidile üles laadida 1. märtsini.

Ta õhutab ja rõhutab: „Ootame mitmekesise sisuga pilte. Olgu siis laulupidu või laulupeoks ettevalmistumine, rahvarõivaste õmblemine ja selgasättimine, tuleteekond, samuti külapeod, talgud, külavaated, taluehitused.

Töö ja vaba aeg. Toidulaud tähtpäevadel ja argipäeval. Tore, kui leiate kihelkonnamustreid bussijaamadest, aidaseintelt või aiaplankudelt. Olete külastanud kihelkonnakirikut, kalmistut – teenistuste pildid oleks näiteks väga huvitavad.

Ei tasu peljata, et pildistatav on „nii tavaline ja igapäevane“ – see nii tavaline oleks võib-olla poolesaja aasta eest olnud ettekujutlematu ja on saja aasta pärast väga huvitav. ”

Õhe õige muhulase sünnipäe koib ikka tansi, laulu ja pillimängiga. Muhu khk. Anu, 2019.

Konkursile võib esitada digitaalfotosid aastatest 2018–2020.

Täpsemalt on tingimused kirjas siin ja siin.

Parimad ülesvõtted jõuavad ka näitusele.