Kuna tegu on populaarsete reisisihtkohtadega ka eestlaste seas, ei saa välistada, et viirus ühel hetkel ka siiamaile jõuab. Kuidas ennast kontrollida?

Võttes ühendust perearstikeskustega ja uurides kontrolli võimlauste koha, suunatakse edasi Merimetsa Nakkuskeskuse haiglasse (Paldiski mnt 66).

Proovide võtmiseks ei ole registreerimine vajalik. Piisab kui lahtiolekuaegadel (E-R 08:00 - 15:30) kohale ilmuda ja öelda, et soovid proovid anda. Kuid protseduurid on tasulised - nende eest küsitakse 130 eurot.

"Ma kuulen esmakordselt, et kuskil proovide võtmise eest maksma peab. Selle hüvitab ikkagi riik," sõnab Kingsepp telefonikõnes.

Haiglast saadetakse proovid edasi Terviseameti laborisse, kust tuleb vastus 3-4 tunni jooksul. Analüüsid on Kingsepa kinnitusel tasuta. Siiani on Eestis võetud 3 proovi ja kõik on osutunud negatiivseteks.

Kingsepp lisab, et osad perearstikeskused on võimelised ka ise proove võtma. Kel vastav kompetents või vahendid puuduvad, saadavad oma patsiendid Merimetsale. Ka EMOsse pöördujad peavad minema edasi Nakkuskeskuse kliinikusse.

"Ilmselt on asi selles, et perearsti saatekirjaga - kui ta leiab, et proovide andmine on põhjendatud - on protseduurid tasuta. Kui inimene tuleb enda algatusel, siis tuleb proovide eest maksta," selgitati Ida-Tallinna Keskhaigla registratuurist.

Täiendus:

Kolmapäeva hommikul lisas KIngsepp, et selgituseks, et testi nö omahind Terviseameti laboris on tõesti 132 eurot. Kuid see ei ole müügihind, sest ei pakuta kommertsteenust.

"Koroonaviiruse analüüse saab Eestis teha Terviseameti laboris tervishoiutöötaja kahtluse alusel. Kui inimene on viibinud viimase 14 päeva jooksul riskipiirkonnas ning tal on tekkinud haigussümptomid (ennekõike palavik, köha, hingamisraskus), siis peaks ta kindlasti konsulteerima oma perearstiga. Või perearsti töövälisel ajal helistama perearsti nõuandeliinile 1220."