Eller sai esimese jao heina eelmisel nädalal tehtud. “See esimene sats on küll kvaliteetne, seda söödan nuumloomadele!”

Eller märkis, et heina kogus talle väga oluline pole, võib teha nii 300 kui 800 rulli – ta lihtsalt kasutab sobivad lapid ära.

Piimatootja Meelis Mõttus kinnitas, et eelmisel nädalal tegid nad heina ning jätkavad seda ka sel nädalal, kui ilm lubab. Mõttusel on plaan hakata robotlaudas lehmi ainult heinaga söötma, et saada kvaliteetset piima juustu valmistamiseks.

“Üle kuu aja oleme lehmadele andnud ainult rohtu ja heina,” rääkis Mõttus. “Tahaks teha nii palju heina, et talvel ei peaks üldse silo söötma.”

Praegu on osaühingus Lõunapiim heina varutud kolme tuhande tonni ringis. Mehel on plaan teha ka heinakuivati, projekteerimine juba käib.

Poolesajale hobusele heina teinud Imre Raudsepp Põlvamaalt rääkis kerge südamega, et sai peamise osa tänavusest hobusesöödast 6. juuli õhtuks kuivalt kätte.

Hobusekasvataja sõnul kogub ta oma hoolealustele sööda umbes poolesajalt hektarilt ning hobusesöödast moodustab suure osa kuiv hein. “Kui silo kvaliteet on hea, kulub heina ja silo laias laastus pooleks,” selgitas ta ratsahobuste talvist menüüd.

Heina saab ta oma karjamaadelt ühe niite. Hobuste sööt on ennekõike kõrrelised heintaimed. Kodulähedastele maadele külvab ta karjamaasegusid, kaugemale jäävad püsirohumaad.