Kui suures ohus on hetkel maailma teravilja ja riisivarud? Mis seisus on meie endi viljapõllud?

Praeguse seisuga kannatavad enim nisu ja maisi varud. International Grains Council´i juulis avaldatud prognoosi kohaselt vähenevad 2012/2013 turustusaasta (1. juuli kuni 30. juuni) lõpuks maailma nisuvarud 15 mln t (viimase 4 aasta madalaimale tasemele) ja maisi varud vähenevad 14 mln t (viimase 6 aasta madalaimale tasemele). Odra ja riisi varudes praeguse seisuga nii suuri muutusi ei prognoosita.

Eesti viljapõllud on hetkel üsna heas seisus, suvi on seni olnud taimede arenguks soodne. Tavapäraselt Eesti ilmastikule, on paiguti tugevad tuuled koos sademetega põhjustanud lamandumist. Kui järgnev vilja valmimise ja koristamise periood tuleb aga põllumehele soodne, siis on Eestis oodata head vilja-aastat.

Kui kõrgele on tõusnud erinevate teraviljasortide maailmaturuhinnad ning kuhu veel tõusta võivad?

Maailmaturul on teravilja hinnad küll järsult tõusnud, kuid 2008. aasta hinnatippudeni on veel arenguruumi. Hetkel on hinnatasemed võrreldavad eelmise aasta II kvartali keskpaigaga, kui hinnad tõusid samuti planeeritust madalamate saagiprognooside tõttu. Sel ajal oli ilm mitmes suuremas tootmispiirkonnas (USA, EL) samuti pigem ebasoodne, lisaks kehtis ka Venemaa ekspordikeeld.

Hinnaprognoose on alati olnud keeruline teha, lähiajal sõltub kõik sellest, milline ilm saab olema järgnevatel kuudel, sest selle alusel muutub kohe ka saagiprognoos ja omakorda ka hinnad. Oma rolli mängib ka koristuseelsel perioodil toimuvad hinnaspekuleerimised, mis põhjustavad suuri hinnakõikumisi lühikese ajaperioodi jooksul. Hinnakujunemist mõjutavad eelkõige praegu USA, EL ja Musta Mere piirkond.

Milline on turuhinnatõusu mõju meie elanike rahakotile ja toidukorvile?

Hinnatõusu mõju toidukorvile sõltub sellest, milliseks kujunevad teravilja hinnad sügisel, aga toidukorvi odavnemist praegune olukord kahjuks ei soosi.

Millised piirkonnad maailmas on hetkel kõige problemaatilisemad?

USA (viimase 55 aasta suurim põud), Lõuna-Euroopa (valitseb kuumus), Musta Mere ümbrus (kuum ja kuiv).

Kas saame hakata rääkima toidukriisist? Või selle tekkest?

Maailma erinevates tootmispiirkondades on järjest enam olnud keerulisi aastaid ning kliima roll on muutunud järjest olulisemaks teguriks toidu tootmiseks vajaliku tooraine kasvatamisel. Siiski on toidukriisist praegu veel vara rääkida.