„Meie eesmärk on leida piimatooted, mida oleks võimalik Euroopa Liidu turul edukalt müüa,” ütles investeerimisfirma Trigon juht Joakim Helenius maikuu Ärilehele antud pikas intervjuus. „Me võime osta mõne olemasoleva tööstuse, ehitada uue, kaasata välispartneri. Üks on kindel, et eesmärgiks pole koduturg, vaid võimekas eksporditegevus.”

Uue piimatööstusettevõtte toodanguna näeb suurinvestor Euroopa riikides turustatavaid jogurteid, juustu, kuid ka värsket joogipiima, sest Eestis toodetakse toorpiima siseturu vajadustega võrreldes ligi kaks korda rohkem.

Mitte Venemaale

Piimatoodete eksportimist Eestist Venemaale ei pea Helenius kuigi perspektiivikaks idanaabri keerulise tollikorralduse tõttu. Samuti peab ta keeruliseks Soome turgu, mida võõraste tootjate eest kiivalt kaitstakse.

Eesti toorpiima odavat hinda põhjendas ärimees siinse tootmise suure efektiivsusega, mis võimaldabki eduka müügitegevuse korral Euroopas kopsakat tulu teenida.

Riskiinvestor Helenius selgitas, miks tema juhitava Trigon Agri tütarettevõte Trigon Dairy Farming investeerib 20 miljonit eurot Euroopa suurimasse piimafarmi Väätsale ja Kaiusse, ning selle investeeringu loogilise arendusena peabki järgnema piimatööstusettevõtte rajamine. „Toiduainete hinnad maailmaturul üha tõusevad ja 20 aasta pärast asub Eestis globaalselt konkurentsivõimeline piimatootmine, mis seljatab IT-tööstuse,” selgitas ärimees. „Me kõik oleme õigetel põhjustel Eesti infotehnoloogia üle uhked, kuid ainult see ei tee Eestit rikkaks ja õnnelikuks.”

2014. aastal avab Helenius Väätsal 8000 lehmaga farmi. Euroopa suuruselt järgmine, 3000 lehmaga farm asub Saksamaal.

„Ma usun, et Eesti on üks efektiivsemaid piimatootjaid Euroopas,” lausus Helenius. „Suurt farmi ehitades me võimendame siinset kuluefektiivsust ning samal ajal saavutame näiteks piisava mahu energia tootmiseks biogaasist. Energeetilist potentsiaali saame aga kasutada juba nii kalakasvatuses kui ka köögiviljade kasvatamiseks.”

IT pole ainus lahendus

IT-valdkond on seni toonud Eestile edu ja kuulsust, kuid see ei saa Heleniuse kinnitusel olla lahenduseks, mis aitab meil lääneriikidele järele jõuda.

Trigon Dairy Farmingule kuulub kaks piimafarmi Eestis ja üks Venemaal, kus praegu asub kokku 4000 lüpsilehma, aastase 28 miljoni kilogrammise piimatoodanguga. Uue suurfarmi toodang soovitakse aga kasvatada viie aastaga 48 miljoni kiloni.

Eesti ühe suurema piimatootja Estonia grupi arengukavad sarnanevad paljus Heleniuse plaanidega. Riskikapitali laienemises piimandusse aga koduturule ohtu ei nähta. „Heleniuse kavandatav farm on küll suur, kuid koguturgu ta ei mõjuta,” ütles Estonia nõukogu esimees Jaanus Marrandi. „Meil on 2200 lüpsilehma, uut hiigellauta me ei kavanda, kuid lehmade arvu kavatseme oluliselt suurendada küll.”

Marrandi ei välistanud tulevikus oma piimatööstuse rajamist, sest peab praegu Eestis tegutsevaid piima­tööstus­ettevõtteid vähe­tõhusateks, kes ei suuda välisturgudel läbi lüüa.KommentaarNõudluse kasvu pole Eesti piimatoodete turul kuskilt näha
Maido Solovjov
Valio Eesti tegevjuht

Kindlasti on Trigoni plaani puhul tegu väljakutseterohke ettevõtmisega. Eriti olukorras, kus Eesti turul pole olulist piimatoodete nõudluse kasvu lähiajal ette näha ja siseturul konkureerivad omavahel kuus suuremat piimatööstust.

Võimalusi laienemiseks on välisturgudel, kuid siiani pole Eesti piimatööstuste konkurentsivõime olnud selleks piisavalt tugev. Seni on peamised ekspordiartiklid olnud juust ja toorpiim, millest viimane kinnitab fakti, et kohalikel tööstustel pole piisavalt oskusi ja teadmisi toorpiima sellisel määral väärindamiseks, et seda brändituna kõrgema hinna eest lähiturgudele edukalt müüa. Seega on meil kõigil arenguruumi bränditud ja tarbijapakendis toodete ekspordi kasvatamisel Eestist välja.