Vaikse ookeani lainetes, mida kohalikud surfarid on kunagi soosinud ja turistid armastanud, on nüüd tugev mürgine lõhn; veevärv on selge kollase varjundiga.

Tugevalt kokkuhoidev kohalike surfarite kogukond andis kolm nädalat tagasi märku rannaga seotud probleemidest, öeldes, et nende silmis on põletustunne, tugev peavalu, sage palavik, kurguvalud ja pärast veest väljumist on nägemise kaotamise tunne.

Nüüd selgub, et isegi vee lähedal viibimine on ohtlik, mistõttu peaks seal gaasimaski kandma.

Nad uurivad jätkuvalt sealseid mereloomi ning tulemused on katastroofilised. Kunagine uhkelt õitsev veealune elu on kadunud, isegi kõige tugevamad karbid lebavad põhjas surnult. Hülged elavad justkui transis, keeldudes sukeldumast ja veedavad võimalikult kaua pinnal.

Piirkondliku loodusvarade ministeeriumi poolt korraldatud uuringust selgus, et fenooli ja naftasaaduste tase on vees tõusnud massiliselt. Fenoolitase koguni 2,5 ja naftasaaduste 3,6 korda.

Vladimir Putini saadik Kaug-Ida föderaalringkonnas Jury Trutnev andis täna korralduse veereostuse põhjuste kiireks uurimiseks.

Kaks teooriat

Siiani on arutatud kahte versiooni, millest üks on hiljutine sõjaline treening Kamtšatkal, mis võis põhjustada ökoloogilise katastroofi.

Teine teooria on naftasaaduste ja fenooli lekkimine Avacha lahte läbivatelt laevadelt.

Hiljuti avaldasid mitmed kohalikud elanikud Venemaa Greenpeace'i jagatud satelliidipilte, millel oli näha Vaikse ookeani suubuvat kollakat jõge.

Osad räägivad, et ülesvoolu asub sõjaväe harjutusväljak, kust selline leke ilmselt pärineb. Iga tund saadakse uut teavet, just hiljuti saadi @greenpeacerult satelliidipilte ookeani suubuvast jõest, mis ilmselt on katastroofi põhjustajaks.

"Üles oja on sõjaväe polügoon. Teades, kuidas süsteem toimib ja kuidas sedalaadi küsimused üha enam kinni lähevad, peame tegema kõik endast oleneva, et ookeani kiiresti päästa ja tulevikus katastroofi eest kaitsta,” kirjutas üks surfaritest hüüdnimega Yola_La all.

“Meie kaunis veealune maailm on nüüd halli ja kollane. Kala näeb välja nagu oleks keedetud. Isegi tugevaimad koorikloomadm kukkusid kividena põhja. Kõige jubedam on see, et me ei tea, mida teha, kuidas aidata. Vaatan imelist päikeseloojangut Avacha lahe kohal, teades, et selle põhi on kaetud surnud mereloomadega,” kirjutas teine ​​kohalik nimega Kristy Rozenberg.

Greenpeace nõudis täna saaste põhjuste viivitamatut uurimist.

“Skaala pole veel kindlaks määratud, kuid asjaolu, et surnud loomad on leitud kogu rannikult, kinnitab juhtumi tõsidust,” ütleb ökoloogilise kampaania rühm.

"Pealtnägijad ütlesid, et Khalaktyrsky ranna vesi on värvi muutnud ega ole enam inimeste tervisele ohutu," seisis avalduses.

Inimesed on juba mitu nädalat teatanud, et tunnevad oma silmades valget loori, kuivasid silmi, nägemise halvenemist ja kurguvalu.

“Arstid registreerisid silma sarvkesta põletusi. Paljudel vees olnud inimestel ilmnevad ka sellised sümptomid nagu iiveldus, oksendamine, nõrkus, kõrge palavik, mis võib viidata fenoolimürgitusele.” Venemaa Greenpeace'i kliima projektijuht Vassili Jablokov kutsus üles viivitamatult tegutsema edasise reostuse ohjeldamiseks, puhastamiseks ja ärahoidmiseks.

Khalaktyrsky rannavee reostus on juba viinud mereloomade surma ja inimeste mürgitamiseni., samuti on UNESCO maailmapärandi nimistusse kuuluva Kamtšatka ainulaadne loodus ohus.”