Uuritavatele inimestele süstitav viirus põhjustaks neile samasuguseid hingamisteede sümptomeid nagu tekkisid rohkem kui 4000 inimesel, kes on praeguseks viiruse põhjustatud tüsistuste tagajärjel surnud.

Kui patsiendid on nakatunud, testitakse nende peal ettevõttes Hvivo loodavat vaktsiini. Patsiendid jäävad kaheks nädalaks karantiini ja neid jälgitakse, kui hästi vaktsiin toimib. Patsiendid peavad jälgima ettenähtud dieeti, neil pole lubatud kohtuda teiste inimestega ja nende liikumist piiratakse.

Suurbritannia valitsus on lubanud eraldada 46 miljonit naela (52,5 mln eurot), et võidelda uue koroonaviirusega.

Eksperdid leiavad, et vaktsiini ei suudeta siiski valmis saada piisavalt kiiresti, et sellega võidelda praegu leviva epideemia vastu, mis on nüüdseks nakatanud ligi 115 000 inimest ja tapnud üle 4000 inimese.

Inimkatsete tegemise Suurbritannias peab heaks kiitma riiklik agentuur, mis reguleerib ravimite ja tervishoiutoodete väljatöötamist.

Vaktsiini leidmisega tehakse praegu tööd kogu maailmas ja selleks on teadusasutustel kasutada üle kahe miljardi euro. Maailma Terviseorganisatsiooni juures on registreeritud 35 vaktsiini väljatöötamine, aga Hvivo vaktsiini seal nimekirjas ei ole.

Wall Street Journali andmetel otsib ka USAs Seattles tegutsev biotehnoloogia ettevõte Moderna Therapeutics vabatahtlikke, kes osaleks vaktsiinitestides.

Moderna Therapeutics väidab, et vaktsiini testversioon valmib aprilli lõpuks ja siis kulub testimisele 14 kuud. Seattles makstakse igale vabatahtlikule ligi 974 eurot (1100 dollarit).

Vaktsiinide väljatöötamine võtab tavaliselt aastaid, sest uusi medikamente uuritakse mitmes faasis. Tavaliselt võtab testidest osa sadu inimesi. Kui vaktsiin valmib, tuleb seda ka suures koguses toota ja sellele kulub miljardeid eurosid.