"Languse ulatus on suurem kui arvasin. Peamiseks põhjuseks on soe talv ja Estlingi kaabel, kust kaudu tuli meieni odav elekter," põhjendas Lauri. "Talv mõjus halvasti energeetikasektorile. Ühest küljest ei kulunud inimestel nii palju raha soojale, samas jäi neile enam kätte muudeks kulutusteks," lisas ta.

Lauri sõnul oli majanduse põhi eelmise aasta lõpus ja selle aasta alguses. Arvestada tuleb tema sõnul ka sellega, et tegemist on statistikaameti esialgsete andmetega. "Märtsis oli juba näha ekspordi kasvu. Ma ei välistaks seda, et majandus aasta lõpuks siiski plussi jõuab. Me oleme nii väike riik ja seega kergesti mõjutatav," ütles Lauri.

Maris Lauri tõi eraldi välja ka ehitussektori, kus on probleemiks see, et eelmise perioodi Euroopa Liidu rahad on ära kasutatud ning uus periood ei ole veel alanud.

Lauri rõhutab, et majanduslangus näitab veelgi, kui oluline on see, et ettevõtted leiaks uusi ekspordipartnereid. "Neil tuleb uue olukorraga kohaneda ja uusi partnereid otsida. Ühest-kahest ei piisa," rääkis Lauri.

Peaministri nõunik ütles, et kindlasti plaanib ta olukorda arutada ka Taavi Rõivasega, kuid ta ei soovinud täpsustada, milliseid soovitusi ta peaministrile ja valitsusele annab.