Kõik teavad, et Hiinat tabas aasta algul koroonaviiruse epideemia, kuid juba varem juhtus seal teine suur taudipuhang: seakatk.

"Hiina on maailma suurim sealihatootja ja -tarbija. Aastane toodangu maht on seal tavaliselt umbes 50 miljonit tonni," räägib Maalehele antud usutluses Rakvere Lihakombinaadi juht Anne Mere.

Seakatk on suure osa Hiina sealihatootmist hävitanud. Umbes neljandik mahust jääb puudu – kuni 15 miljonit tonni. See on võrdluseks umbes kogu USA sealihatootmise maht.

Seetõttu alustas Hiina eelmisel aastal massiivset sealiha, veiseliha ja kanaliha kokkuostu maailmast, et oma rahvas ikkagi ära toita.

Eelmisel aastal oli see selge põhjus ka sealiha hinnatõusuks Euroopas. Vorstitooraine hind oli 2019. aasta lõpus üle kahe korra kõrgem kui aasta algul. Ja see ongi tinginud hinnatõusu ka Eestis – mitte üksnes sealiha puhul, vaid see mõjutab ka muid lihaliike.

Koroonaviiruse puhang lihahindadele tegelikult juurde ei lisanud. Viirusetõrjeks tehtud kulud jäid ka Rakvere kombinaadis väikeseks, võrreldes tooraine hinnatõusuga. Tooraine on 60% lihatööstuse kuludest.