"Suurtootmises ei ole aga sellised nõudmised kana- ja munakasvatusele mõistlikud. Mõeldamatu on panna hobikanakasvatuse nõuded toodangupärast kasvatatavatele tööstustele kohustuseks. Linnukasvatajad soovivad saada toodangut ning sellisel juhul ei saa nii kitsaid reegleid kasutada," sõnas Piirsalu.

Piirsalu lisas, et munade hinnad tõusevad 20-30 protsenti kindlasti, kuna uued nõuded kanakasvatusele tähendavad vähemate kanade kasvatamist, vähemat munasaaki ning tekkivat munadefitsiiti.

"Munade tootmine ühe kana kohta säilib tõenäoliselt samal tasemel ehk umbes 300 muna aastas ühe kana kohta. Küsimus on nüüd selles, et kanu saab olla sama puurimahu kohta kuni kaks korda vähem. See tähendab aga munadefitsiiti ning sealt edasi hinnatõusu," rääkis Piirsalu.

Linnukasvatajate Seltsi juht lisas veel, et munahindade tõusu võib suuremal määral oodata uuest kuust.

Uus kanakasvatust reguleeriv direktiiv kehtib ka lihakanade puhul, mis tähendab, et ka broilerite elutingimuste parandamisele tehtud investeeringud hakkavad kanaliha hinda varsti tõstma.

"Lihakanade puhul on nõuded olnud ka senini karmid, kuid hind tõuseb, kui jälle tohib ühele ruutmeetril kasvatada vähem kanu," lisas Piirsalu.

Uue Euroopa Liidu direktiivi järgi peab munakasvatustes olema ühe munakana kohta puuris 750 ruutsentimeetrit ning iga puuri minimaalne kogupindala ei tohi olla väiksem kui 2000 ruutsentimeetrit. Lisaks peab igale kanale olema puurid oma õrs, pesapaik, siblimiseks ja nokkimiseks allapanu ning küünte kraapimise võimalus. Lisaks tavapäraselt ka jootmis- ja toitmissüsteemid.