Nimelt soovib Kiviõli Keemiatööstuse OÜ rajada Lüganuse valda umbes 400 hektarile 40 puurauku ja kuni 15 uuringukaeveõõnt uurimissügavusega kuni 50 meetrit, et uurida põlevkivi kaevandamise võimalusi Uljaste järve ja Natura 2000 kaitseala kõrval. Järve teeb võimalike puuraukude puhul eriti haavatavaks see, et veekogu asub marepinnast kõrgemal, mistõttu levib arvamus, et järv võib lausa tühjaks voolata.

Tuhatkond allkirja

Uuringute ja võimaliku kaevanduse vastu protestijate inimkett moodustatakse Uljaste – Sonda kergliiklusteele järgides 2+2 reeglit. Korraldajad soovitavad osalejail kaasa võtta oma sõnumiga plakatid.

Üks korraldajatest, Raul Ivanov märkis Lüganuse vallale saadetud avaliku meeleavalduse taotluses osalejate arvuks 200 inimest. Täna arvatakse, et osalejaid tuleb oluliselt rohkem osalejaid, sest ilmaennustus lubab päikeselist päeva.

Ivanov lisas, et meeleavalduse paigas saab anda allkirja petitsioonile Uljaste järve päästmiseks, millele on seni petitsioon.ee keskkonnas antud ligi 1000 häält. Aktivistid on allkirju on kogunud ka kirjalikult nii Ida- kui Lääne-Virumaal.

Abi oodatud

Piketi ja päästeaktsiooni põhikorraldajateks on Facebooki gruppi „Päästame Uljaste järve” koondunud inimesed, keda ligi 2000.

Muuhulgas oodatakse seal teateid vabatahtlikest, kes tuleksid appi pühapäeval meeleavaldust korraldama.

Lisaks on järve kaitsjad korraldanud pühapäeval ka protestijate eribussi liikluse Rakverest Uljastele.

Facebooki grupis seisab, et Rakvere-Uljaste buss on 10:45 Rakvere bussijaamas, 10:55 Vaekülas... „Sõit on kõigile tasuta, meid aitab M.K Reis, ” on kirjas. Postitustes mainitakse ka võimalust aidata transpordiga Kiviõli ja Kohtla-Järve kandist protestima tulijaid.

Vallavalitsus vastu

Lüganuse vallavolikogus tuleb Kiviõli keemistööstusele uurimisloa andmise küsimus arutlusele 17. juunil. Vallavalitsuse poolt ette valmistatud eelnõu projektis seisab soov „mitte nõustuda Uljaste uuringuruumi geoloogilise uuringu loa väljastamisega”.

Uljaste järve ligidusse puuraukude kavandanmine sai avalikuks 20. mail, mil Maalehes ilmusid kirjutised: „FOTOD | Virumaa kauneim järv Uljaste võib saada naabriks põlevkivikaevanduse”
ja „Kohalike hirm: Kiviõli tehas võib hävitada maalilise Uljaste järve”.

Looduskaitsjad kardavad, et Uljaste järv võib Kiviõli keemiatööstuse puuraukude ja kaevanduse rajamise järel kuivaks jääda.