Ta oli äsja saabunud tagasi reisilt Horvaatiasse, Ungarisse ja Sloveeniasse, kus filmiti sarja “Johannese lähetamine” uusi osi.

Tralla sõnul tundub Sloveenias või Horvaatias mõeldamatu, et keegi võiks siseruumis viibida ilma maskita. Belgias ja eriti Saksamaal võib teenindaja sind bensiinijaamas ilma maskita keelduda teenindamast. Saksamaal saadetigi Tralla üsna jõuliste märkuste saatel autosse maski järele.

Autos ootas teda võttegrupi abijõud, tuntud reisisaadete tegija ja operaator Väino Laisaar, kes oli reisiks varunud hulga kaitsemaske ja desovahendit. Laisaar sõitis Horvaatiasse autoga, teised said kohale lennukiga. Maad mööda minnes hakkas Laisaarele maskide kohustus tanklates käies silma juba Leedus.

“Leti taga tõstetakse kohe kõva kisa, kui sa ilma maskita tuled. See oli läbiv joon kogu selle reisi käigus,” lausus Väino Laisaar.

Sama läbivat joont märkas Laisaar võttegrupi eelmiselt, juunis ja juulis tehtud ringreisilt naastes. Siis läbiti Soomet, Rootsit, Taanit, Saksamaad, Hollandit, Belgiat, Poolat, Leedut ja Lätit.

Ungari pani end 1. septembrist kõigile sissetulijatele lukku. Tšehhis on maskid sesptembrist alatess avalikes paikades ja ühistranspordis taas kohustuslikud. Enne seda nõuti maski kandmist üksnes riigi kõrge nakatumisriskiga piirkondade ühistranspordis. Ka Tšehhi koolides tuleb nüüd maske kanda, aga mitte klassiruumis tunni ajal. Restoranid, kõiksugu tööruumid ja kontorid on nimekirjast väljas, aga see võib veel muutuda. Tšehhis vähendati samas karantiini ja eneseisolatsiooni perioodi kahelt nädalalt 10 päevale.

Loe pikemalt neljapäeval ilmunud lugu Tralla ja Laisaare reisist siit.