Viirus hävib küll teatud aja jooksul, kuid maasikad on kiiresti riknev toit, mida ei saa enne söömist mitu päeva seista lasta. Või tuleks marjad enne söömist desinfitseerimisvahendiga üle pihustada? Kas selliseid maasikaid on ohutud lastele, kellele esimesi maasikaid ostetakse? Kas ametnikud on pärast mullust maasikasaagat alustanud tänavu juba kontrolle ja saab olla kindel, et müüdavad maasikad on ohutud, uuris lugeja.

Veterinaar- ja toiduamet selgitas olukorda: "COVID-19 on nakkushaigus, mis levib inimeselt inimesele õhu teel piisknakkuse või saastunud pindade kaudu, peamiselt lähikontaktis nakkusohtliku inimesega, kellel on nakkusele iseloomulikud sümptomid. Viirus võib põhjustada köha, nohu, palavikku ja hingamisraskuseid.

Teaduslike andmete järgi inimesed koroonaviirusega toidu kaudu ei nakatu, seega on ebatõenäoline, et viirus COVID-19 levib toiduga. Koroonaviirused vajavad paljunemiseks peremeesorganismi ehk looma või inimest ega saa toidus paljuneda.

Põhjalik kuumtöötlemine eeldatavalt surmab viiruse, sest teada on, et kuumtöötlemine 60 °C juures vähemalt 30 minuti jooksul hävitab tõhusalt teisi viiruseid.

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) jälgib tähelepanelikult COVID-19 puhangutega seotut riikides üle maailma. Käesolevaks hetkeks ei ole olemas mingeid tõendeid selle kohta, et toit on selle viiruse allikaks või selle kandjaks.

Kuna toidu kaudu viirus ei levi, siis võib öelda, et maasikaid võib tarbida viirust kartmata. Nii nagu kõigi marjade, köögi- ja puuviljade puhul tuleb esmalt neid korralikult pesta. Desinfitseerimist (toodetega, mis on mõeldud kätele desinfitseerimiseks) mitte teha. Toidu ohutuse tagamiseks tuleks lähtuda „Toiduohutuse viiest võtmest“.

Taimekaitsevahendite jääkide seiret puu- ja köögiviljades on alustatud. Alates 16. märtsist on edasi lükatud plaanilised järelevalvetoimingud, mis nõuavad kohapealset kontrolli. Lihakäitlemisettevõtetes (tapamajades) ja piiridel jätkub tavapärane töö.

Võimaldamaks kaubavahetuse jätkumist väljastatakse sertifikaate kõikidest maakondade keskustest. Selleks, et kaitsta nii oma töötajaid kui ka kliente, toimub kogu suhtlus kas telefoni, e-posti või kirja teel. Kõikidele kirjadele ja telefonikõnedele vastatakse."

VTA kodulehel on erinevad juhised nii toidukäitlejatele kui ka loomapidajatele, vaata SIIT.