Veterinaar- ja toiduamet vastab küsimusele:

Nii nagu kõigi marjade, köögi- ja puuviljade puhul tuleb esmalt neid korralikult veega pesta. Seebi või nõudepesuvahendiga puuviljade pesemist ei soovita. Seep on mõeldud ikka ihu või käte pesuks ning nõudepesuvahend määrdunud nõude puhastamiseks. Toidu ohutuse tagamiseks tuleks alati, st ka eriolukorra väliselt lähtuda „Toiduohutuse viiest võtmest“.

COVID-19 on nakkushaigus, mis levib inimeselt inimesele piisknakkuse kaudu, peamiselt lähedasel kontaktil nakkuskahtlase inimesega, kellel on nakkusele iseloomuslikud sümptomid, eelkõige palavik, köha ja hingamisraskuseid. Haiguse tekitaja SARS-CoV-2 viirus võib levida ka haigestunu isiku poolt saastatud pindade ja esemete kaudu. Viirus püsib saastunud pindadel kuni 72 tundi. Seega on oluline ennetavate tegevustega saastumist vältida, vajadusel võimalikus kokkupuutes olnud pindu puhastada ja desinfitseerida.

Teaduslike andmete järgi inimesed koroonaviirusega toidu kaudu ei nakatu, seega on ebatõenäoline, et viirus COVID-19 levib toiduga. Koroonaviirused vajavad paljunemiseks peremeesorganismi ehk looma või inimest ega saa toidus paljuneda. Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) jälgib tähelepanelikult COVID-19 puhangutega seotut riikides üle maailma. Käesolevaks hetkeks ei ole olemas mingeid tõendeid selle kohta, et toit on selle viiruse allikaks või selle kandjaks.

Kaua viirus pindadel püsib?

USA teadlased imiteerisid laboris piisknakkuse nakkavana püsimist. Selgus, et õhus veepiiskades kaotavad koroonaviiruse virionid oma nakkavuse kolme tunniga. Plastist või roostevabast terasest pindadel märgati nakkava viiruse olemasolu veel isegi kolme päeva järel, kuigi osakestest poole hävimine võttis teraspinnal aega vaid viis tundi ja 38 minutit ja plastil kuus tundi ja 49 minutit. Papil kadusid osakesed täielikult vaid ööpäevaga. Vasest pindadel olid virionid lagunenud juba vaid nelja tunniga.