Metropoliit Stefanus meenutas, et kui ta paarikümne aasta eest Eestisse tuli, siis küsis temalt president Meri, millele on tal plaan Eestis keskenduda ning toona vastas ta, et väga oluline on, et kirikus oleksid hea hariduse ja hea ettevalmistusega vaimulikud.

„Oleme jõudnud teha palju, kuid kirikujuhina ise tahaksin alati, et oleks tehtud rohkem,“ märkis metropoliit. Ühe positiivse arenguna näeb vaimulik Saaremaal tegutsevat nunnakloostrit, kuid tema soov oleks näha Eestis tegutsemas ka mungakloostrit, mis võiks asuda Setumaal.

See oleks metropoliidi hinnangul teostatav juhul, kui leitakse mungad teistest riikidest, kes juba tunnevad kloostritraditsiooni ja tulevad toime selle juurutamisega Eestis.

„Olen näinud, et eestlased oskavad turiste väga hästi vastu võtta, ent kui üks välismaalane tahab siia elama asuda, on asjad veidi teised,“ märkis ta.

Metropoliit Stefanus tunnistas, et on mõelnud ka inimesele, kes võiks tema ameti üle võtta. „Inimene, kes asub sellele kohale, peaks eeskätt kandma ja väljendama kiriku pärimust, mitte esindama poliitilisi või rahvuslikke põhimõtteid. See inimene peab esindama teatud terviklikkust, mis on oluline juba kasvõi kiriku tulevikule mõeldes,“ lausus ta.

Metropoliir on viimastel aastatel saanud pakkumisi tulla mõnda kloostrisse teenima ja veetma nii rahulikku pensionipõlve, kuid on olnud ka neid, kes on arvamusel, et kohale tuleks jääda lõpuni.

“Ainult Jumal teab, mis on mu lõpp inimesena siin elus. See on Jumala enda kätes ja mind see otseselt ei puudutagi. Võin öelda seda üsna rahulikult, sest olen kogenud, et Jumalal on ka üsna hea huumor,” rääkis metropoliit Stefanus. “Olen siiski palunud ühe palve: et võiksin olla oma 80. sünnipäeval Eestis. Vaid seda üht.”

2016. aasta sügisel Maalehele antud intervjuus rääkis vaimulik, et kui peaks kunagi Eestist lahkuma, siis jääks ta igatsema siinset talvist taevast, sest niisuguseid pastelseid värve pole ta ühelgi teisel maal näinud.

Metropoliidi intervjuud Pereraadiole saab täies mahus kuulata SIIT.