Maksu- ja tolliameti (MTA) maksuauditi osakonna valdkonna juhi Oscar Õuna sõnul on hinnanguline maksukahju põllumajanduse, metsamajanduse ja kalapüügi valdkonnas aastas kokku 8,1 miljonit eurot. Kui suure osa sellest täpsemalt moodustab marjakasvatus, on keeruline hinnata.

2019. aastal tuvastasid MTA ametnikud Õuna sõnul maasikapõldudel 83 registreerimata töötajat (33 protsenti kõigist kontrollitud töötajatest.)

“Samas on oluline märkida, et neist suur osa (59 töötajat) töötasid ühe ettevõtja põllul ja seetõttu ei peegelda number kindlasti tervikuna olukorda marjakasvatuse valdkonnas. Põllumajanduses, kus on suur nõudlus muuhulgas ajutiste ja hooajaliste töötajate järele, kindlasti ümbrikupalga probleem esineb, kuid marjakasvatus siin eraldi silma ei paista,” selgitab Õun.

Maksuauditi osakonna valdkonna juhul sõnul on ümbrikupalk Eestis aga jätkuvalt suurim maksuprobleem, mille tõttu kaotas Eesti riik eelmisel aastal hinnanguliselt 134 miljonit eurot maksuraha. Hinnanguliselt saab töötasu n-ö ümbrikus 6 protsenti töötajatest.