Tervisteemalise info otsimine internetist on Eesti noorte üks lemmiktegevusi. “Et vananedes inimeste tervisemured pigem suurenevad, võib oletada, et nad tarbivad või tarbiksid tervisealast infot veelgi enam,” nendib Tallinna Ülikooli õppejõud Marianne Paimre.

Paraku on ees kaks suurt seina: 40% Eesti 65–74aastastest inimestest ei kasuta internetti ning vanemate kui 74aastaste kohta ei kogu riik IT kasutamise statistikat üldse.

Et luua eakatele häid tervise­teemalisi IT-rakendusi, peaks eakate infovajadusi, infokäitumist ning digipädevust põhjalikumalt uurima. On ju arenenud riikides kasutusel rakendused, mis juhatavad eksinud dementse vanuri koju või annavad liikumispuudega inimesele juhtnööre kiiremaks sihtpunkti jõudmiseks. Ka on mitmeid abivahendeid, mis jälgivad südametegevust, vere­rõhku jne. “Ilmselt on tulevik isiklike elektrooniliste nõuandjate ­päralt,” ennustab Paimre.

Eestis võiksid kasutusel olla ka süsteemid, kus inimene sisestab enesetunde kirjelduse ja saab teada, mis tal viga võiks olla ja mida edasi teha. “E-tervise teenused peaksid olema palju paremad,” märgib Paimre. “Vereproovi vastused koos seletustega võiks saata mobiilile, röntgeniülesvõtted teha hõlpsasti kättesaadavaks jne.”

Et praegust olukorda parandada, kutsubki Paimre 55aastaseid ja vanemaid osalema tervise­info­käitumise uuringus.


Eestis võiksid kasutusel olla ka süsteemid, kus inimene sisestab enesetunde kirjelduse/sümptomid ja saab teada, mis tal viga võiks olla ning kuidas edaspidi käituda.

“Soovin teada, millist ­infot vajatakse, miks ja kuidas tervise­teemalist teavet ­otsitakse, kuidas internetis infot leida üritatakse, infoallikaid ja oma digipädevust hinnatakse, aga ka seda, kui rahul e-tervisega ollakse ning milliseid rakendusi tervise- ja heaoluteemal oleks senisest enam tarvis,” selgitab ta.

Kuna Eestis on viimastel aastatel võinud täheldada alternatiiv­meditsiini pealetungi, on huvitav teada, kuivõrd otsitakse ka sellist infot. Kõik kogutavad andmed on anonüümsed.

Kes on huvitatud uuringus osalemisest, palun võtke ühendust: Marianne Paimre, TLÜ digitehnoloogiate instituut, tel 5349 9798, e-posti aadress ­marianne.paimre@tlu.ee.