Eesti Meremuuseumi ja Tänapäeva kirjastuse koostöös ilmunud väljaanne viib lugejad nõukogude aega, pikale kaugpüügiretkele. Ühe 70ndatel toimunud tüüpilise ekspeditsiooni loomiseks on Meelis Kupits appi võtnud nii muuseumi arhiivis leiduvad SRT-R “Moldova” raadiopäevikud, fotod ja joonised kui ka isiklikud mälestused lugudest kaugetest maadest ja meredest.

“Olgu see raamat mütsikergitus “heeringalaeva meestele”, kes suletud nõukogude perioodi ajal rügasid kaugetel meredel,” on autor öelnud.

1970ndatel moodustas tööstuslik kalapüük kaugetel meredel ligi neli viiendikku kogu püügimahust ja tegevust riiklikult juhtinud Eesti Kalatööstuse laevastikku kuulus toona üle 70 aluse. See merenduse peatükk on talletatud ka Meremuuseumi näitusel Paksus Margareetas.

“Toetudes tõestisündinud lugudele, heidab Meelis Kupitsa koomiks läbi kõverpeegli pilgu ühe vana, päevinäinud püügilaeva ning tema meeskonna seiklustele, olles sedasi heaks täienduseks muuseumi ekspositsioonile,” leiab Paksu Margareeta mootorlaevade saali kuraator Mihkel Karu.

Raamatuesitlusel on kohal ja võtab sõna autor Meelis Kupits, Meremuuseumi juht Urmas Dresen ja muuseumi kuraator-koguhoidja Mihkel Karu ning eri tüüpi kalalaevadel ka kaptenina sõitnud Peedu Kass. Modereerib Vallo Kelmsaar.

Hea ilmaga toimub esitlus Paksu Margareeta vast avatud katuseterrassil, vihma korral suurtükitorni 4. korrusel. Sissepääs muuseumipiletiga.

Raamatut saab osta kohapeal, MM KAART annab muuseumipoes soodustust 10%, ning raamatupoodidest.