Sihtkohtades mõeldakse ka edaspidi välja uusi meetmeid, kuidas lähiaastatel jätkusuutlikku turismitööstust kasvatada. Lonely Planet vaatas tagasi 2019. aastale ja tegi kokkuvõtte sellest, mida turistide seas populaarsetes linnades mullu ületurismiga võitlemisel ette võeti.

Itaalia

Tänavatel alkoholi joomine ja pritsimine, kanalites ujumine või purskkaevudes suplemine, palja ülakehaga jalutamine, rannast liiva varastamine, ajalooliste monumentide ees einestamine või muu avaliku korra rikkumine on tegevused, mille eest võib nüüd Itaalia turismipiirkondades trahvi saada. Hulga keelde on kehtestanud Veneetsia, Rooma, Firenze, Milano ja Sardiinia.

Rooma, mida külastab aastas 20 miljonit turisti, otsis võimalusi, kuidas liiklus sujuvamaks muuta ja parandada külastajate turvalisust. Suvel teatati uuest 250-eurosest trahvist, mis määratakse neile, kes istuvad Hispaania treppidel. See on linna üks populaarsem vaatamisväärsus. Aasta lõpus tutvustati plaani piirata juurdepääsu Trevi purskkaevudele.

Amsterdam

Maikuus teatas Hollandi turismiamet, et lõpetab riigi kui turismisihtkoha aktiivse reklaamimise ja selle asemel suunatakse saabuvaid turiste vähetuntud paikadesse. Amsterdam ei luba enam turismigruppe Punaste laternate tänavale. Riikliku kunstimuuseumi eest on eemaldatud silt “Ma armastan Amsterdami”, kuna selle ees tehti päevas umbes 6000 selfit. Ju siis oli see liigne reklaam.

Politseinikele anti mobiilsed pangakaardilugejad, et nad saaks kohapeal teha turistidele trahvi ebasündsa käitumise eest. Avaliku urineerimise või prügi maha viskamise eest on trahv 140 eurot. Tänaval alkoholi tarbimise eest määratakse 95-eurone karistus.

Tänavu rakendus veel meetmeid. 1. jaanuarist suurendati Amsterdami turismimaksu iga turisti pealt, kes veedab öö linnas, olgu siis hotellis, külalistemajas või Airbnb-st broneeritud pinnal.

Umbes 850 000 elanikuga Amsterdami külastas eelmisel aastal 19 miljonit turisti. Ennustatakse, et see arv suureneb 2025. aastaks 29 miljonini.

Pariis

Eelmisel aastal teatasid Pariisi linnavõimud kavatsusest keelata turismibusside pääs kesklinna, et julgustada turiste kasutama keskkonnasõbralikke liikumisvõimalusi, nagu jalgratas, ühistransport või jalgsi käimine.

Pariis on maailma üks enimkülastatud linnu, kuhu saabub aastas 50 miljonit turisti. Prantsusmaa on aga maailma enimkülastatud riik. 2018. aastal käis Prantsusmaal 85 miljonit külalist.

Brugge

Belgia linna Brugget pole veel ülemäärane turism tabanud ja linnavõimud kavatsevad seda hoida. Turisminumbrid on aga tõusuteel. 2018. aastal käis ligi 120 000 elanikuga väikses linnas 8,3 miljonit külalist, mida oli ligi 900 000 rohkem kui aasta varem. Enamik külalisi olid ristluslaevade ühepäevakülastajad.

Selleks, et turiste korraga liiga palju ei tuleks, piirati korraga sadamakai ääres viibivate ristluslaevade maksimaalset arvu viielt kahele. Linnavõim loodabmka, et laevad randuvad edaspidi pigem nädala sees kui nädalavahetustel.