Riik saadab ettevõtja juurde tosin erinevat kontrolli ja mitmele peavad väikeettevõtjad maksma nn teenustasuna summasid, mis ulatuvad suurusjärgus ühe suurema maksu – sotsiaalmaksu määrani. Kui mõni poliitik tuleks lagedale sotsiaalmaksu kahekordistamisega, saadetaks ta hullumajja. Ettevõtjaid kontrollorganite abil topeltmaksustav süsteem töötab aga tõrgeteta.

Saaremaal tegutsev maaturismi ettevõte Pilguse Mõis maksis tänavu jaanuarist kuni novembrini kontrollivate riigiasutuste poolt esitatud nn teenuse osutamise arvetega välja kokku ligi 3000 eurot, kusjuures kogu eelmise aasta sotsiaalmaksu summa oli veidi üle 4000 euro. „Veterinaar- ja toiduamet astub ilma ette hoiatamata sisse ja pärast esitab arve ametniku töötundide tasustamiseks,” selgitas Pilguse Mõisa tegevjuht Signe Sarah Arro.

Nimelt küsib veterinaaramet kontrollija visiidi eest 9,4 eurot tunnis. Kui kontrollima tuleb kaks ametnikku, siis on tasu kaks korda suurem. „Tavaliselt saadame ühe ametniku, kuid suurema riskihinnangu korral kaks,” selgitas Saaremaa veterinaarameti juhataja Toivo Jürisson. „Arve esitame jooksva täistunni eest.”

Seega kui veterinaarametnik saabub asutusse kell 8.55 ja lahkub kümne minuti pärast, kujuneb ettevõtjale laekuva arve suuruseks 18,8 eurot. Asi näeb välja samamoodi nagu siis, kui politseinik kontrolliks sõidukijuhti, leiaks, et kõik on korras, kuid esitaks arve kulutatud töötundide eest.