RMK istutab tänavu kokku rekordilised 22,4 miljonit taime, mis on seni suurim ühel aastal istutatavate taimede kogus. Lõviosa taimi istutatakse kevadkuudel, üks miljon taime saab mulda sügisel.

„Metsaistutushooaeg on riigimetsas üks pingelisemaid perioode, sest kahe kuu vältel on vaja istutada iga päev hinnanguliselt 180 jalgpalliväljaku suurune ala. RMK taimlates kasvatatud taimed transporditakse üle Eesti eritehnikaga metsa, kus pannakse uus metsapõlv kasvama,“ ütles RMK metsakasvatustalituse juhataja Toomas Väät.

Väädi sõnul oli eriolukorra alguses mure, kas istutustööde ahelas võib tekkida seisakuid, kuid täiendavad ettevaatusabinõud istutamisel, taimede veol ja tööobjektide hajutamisel on meid tagasilöökidest säästnud.

„Saime töödega varem alustada ja siiani on ilm olnud metsaistutuseks soodne. Istutusperiood on sujunud isegi paremini kui varasematel aastatel,“ lisas Väät.

RMK uuendab kõik raiesmikud, aga mitte ainult. Lisaks istutab RMK puid ka kohtadesse, kus varem metsa polnud, näiteks väheväärtuslikele rohumaadele, põõsastikele ja karjääridele. Kokku rajab RMK tänavu metsa niisugustele aladele enam kui 400 hektaril, sellest ligi 200 hektaril on istutustööd juba tehtud.

Eriolukorra tõttu tuli ära jätta eestimaalaste seas oodatud RMK igakevadised avalikkusele suunatud istutuspäevad. Seekord saab igaüks tutvuda metsa eluringi ja puu kui kliimakangelasega äsja valminud õpetlike videote vahendusel.

Kolm animatsiooni jutustavad loo sellest, et noores kasvavas metsas on iga puu kliimakangelane, sest puu seob atmosfäärist süsiniku pikaks ajaks, leevendades nõnda kliimamuutusi.

Kasutades puitu kestvustoodetes, pikeneb veelgi aeg, mil süsinik on lukustunud. Liigirikkas riigimetsas on üle 20 000 liigi, kes vajavad eri vanuses metsa. Targalt metsa majandades ja looduskaitsesse panustades aitame kaasa kliimamuutuste leevendamisele.

Videod on leitavad RMK kliimakangelase kodulehel ja Riigimetsa YouTube kanalis.