Olen kodukontoris juba neljapäeva õhtust alates. Eile hommikul korra käisin kriisistaabis kohal, aga hoiame neid kontakte nii minimaalselt kui võimalik. Oluline on, et võtmeisikud igal juhul terveks jääks ja saaksid seda kõike lõpuni vedada.

Aga ise tunnete ennast hästi, tervis korras?


Mul oli, ütleme, teatud terviseprobleeme, mis tulid siis eeldatavasti kolmapäeva ja neljapäeva meeletutest telefonikõnede hulgast. Kui neist nii-öelda peavalu asjadest üle sain, hakkas juba infot tulema, et mu lähiringist on inimesed saanud positiivse proovi ja kui võtta veel siis kehtinud reegleid ehk neliteist päeva karantiini, siis olen ka seda proovinud hoida, kui olen väljas käinud, siis ainult kummikinnaste ja näomaskiga aga sümptomeid endal mitte midagi tunda ei ole. Aga me teame väga hästi, et need sümptomid ongi väga salakavalad.

Aga poes on ikka vaja vahel ju käia?


Kõik on organiseeritud nii, et mul pole vaja käia poes. Tuuakse mulle, mida vaja. Igaks juhuks ise ei käi praegu.

On esmaspäeva pärastlõuna, mil telefonitsi seda juttu ajame. Milline on hetkeseis koroonaviirusega saarel praegu?


Hetkel on ikkagi nii, et kahjuks see haripunkt ei ole veel kätte jõudnud. Testide tulemusi järjest tuleb ja tuleb ja positiivsete proovide arv on olnud pluss kümme päevas. Vaatame, millal see hoog hakkab raugema. Aga hetkel on olukord jätkuvalt äärmiselt kriitiline. Järjest rohkem tuleb haigussümptomitega inimesi üle Saaremaa juurde, järjest rohkem erinevad asutused annavad teada, et nendel ka on nende arv suurenenud. Et see järjest levib ja levib.
Saaremaa vallavanem Madis Kallas

Räägimegi siis edasi testimisest, mille kohta on palju rahulolematust kuulda olnud. Ollakse pahased, et ei saada hästi löögile või siis ei saada tulemusi ruttu kätte. Nüüd kõigile, kes kahtlustavad endal seda tõbe, ei tehtagi enam testi, kui just riskirühma ei kuulu? Kuidas olete vallavanemana ses suhtes seisukoha võtnud?


Praegu on tõesti nii, et Terviseamet on seisukohal, et kõiki enam ei jõuta testida. Et esiteks üksnes riskigruppi jäävaid inimesi. Täna hommikul oli meil staabikoosolek, kus paljud osalesid Skype'i kaudu, kaasa arvatud mina, ja seal tegime otsuse, et oleme valmis ikkagi ka neid inimesi, kellel teatud sümptomid või väga otsesed kokkupuuted on olnud viirusekandjatega,et anname võimaluse nendele teste teha ja vald koos võimalike heategijatega rahastab seda. Praegu läbirääkimised käivad.

Paljudele on ikkagi äärmiselt oluline saada see vastus, kas siis negatiivne või positiivne. Teadmatus on meeletu stressi tekitaja.

Südamerahu on väga tähtis.


Absoluutselt. Samas saame täiesti aru ka riigi, tegelikult Terviseameti mõnevõrra teistsugusest arvamusest, kuna reaalselt need mahud on läinud nii suureks ja enam ei jõuta lihtsalt neid teste mõistliku aja jooksul ära menetleda, ära uurida. Miks testid on olulised, on ka see, et täna oleme saanud teada, eile saime teada väga paljude vallaametnike testitulemusi, mis olid enamikel negatiivsed, ehkki sümptomid olid kõigil samad. Need annavad võimaluse, et nad saavad kaitsevahendeid kasutades vajadusel meid staabitöös abistada või kusagil mujal.

Selles mõttes on kindlasti oluline, et nii palju kui võimalik, ikkagi suudaksime kindlaks teha, kes on reaalne viirusekandja, kes ei. Tegelikult tuleks see võrgustik nii palju kui võimalik selgeks teha, et neid kontakte siis hoida miinimumi peal.

Kas ka vallaametnikest keegi on saanud kinnituse koroonaviirusesse haigestumisest?


Ei ole veel. Loomulikult inimestel pole kohustust seda teavitada, ei vallavanemat ega ka kriisikomisjoni liikmeid, aga tänase hetkeseisuga need, kes on julgenud öelda, ega me ei teagi, kellelt täpselt võetud on, aga need on öelnud, et nendel on olnud negatiivsed. Kui palju veel on tehtud teiste ja kes ei ole teavitanud, selles meil ülevaade puudub. Õnneks on neist, kellelt test võetud, paljudel test negatiivne ja nad saavad praegu teha südamerahus tööd edasi, aidata sellest kriisist Saaremaal välja tulla.

Kalliks test võib minna?


Oleme arvestanud, et võib-olla viiekümne ja saja euro vahele võiks jääda ühe testi hind. Tänaseks ei ole veel sada protsenti vastust, kas me saame selle laboriga siis kokkulepe sõlmitud ja mingi koguse teste siis omavahenditest saarlaste eest seal tasuda.

Saaremaa paistab oma väiksuse juures silma koroonaviirusesse nakatunute rohkuse poolest. Kuidas sai Saaremaast tolle haiguse epitsenter?


Nii võib kahjuks öelda jah, vaadates seda haigestunute hulka, loomulikult ka tehtud testide arvu, siis saar on Eestis jah negatiivses mõttes punane praegu. Kuidas nii läks, selle üle on väga palju spekuleeritud erinevate teooriate näol. Kindlasti täna me süüdlasi otsima ei hakka, ega kindlasti saa täna sada protsenti ka väita, et tegu oli ühe või teise konkreetse sammuga. Aga mida võib küll öelda, on see, et võrkpallimänguga, mis siis toimus, et seal nii rahva hulgas olnud inimesed kui ka hiljem erinevatel sündmustel käinud inimesed on tänaseks saanud oma positiivse proovi tulemuse teada. Küsimus on nüüd selles, et kus see nakkus tuli.

Kui olengi väljas käinud, siis ainult kummikinnaste ja näomaskiga. MADIS KALLAS

Teame ka, et tribüünil oli inimesi, kes tulid reisidelt, teame, et tribüünil oli inimesi, kes tulid reisidelt ka lennukitega, kus oli koroonaviirus. Samas teame, et ka need mängijad, kuigi siiani väidavad nad, et nad olid kõik puhtad, tulid sellest piirkonnast, kust see levis väga kiiresti. Aga tänaseks ei oma see enam väga suurt kaalu, kuna nüüd on juba kindel, et see on jõudnud ka teistest allikatest Saaremaale. Nii erinevatest puhkusreisidest ja suusareisidest on juba juhtumeid, kes on selle Saaremaale toonud. Ehk siis sellest sõltumata, kes oli esimene see viirusetooja Saaremaale, me kahjuks peame tunnistama, et Saaremaa ei oleks puhtaks jäänud ikkagi. Täna on juba teiste testid näidanud, et ka mujalt on tulnud viirusi Saaremaale.

Kui õigeks peate tolle kurikuulsa võrkpallimängu pidamist itaallastega Kuressaares? Kes ning kus tegi selle korraldamiseks luba andes vea?


See mitte võib-olla vaid see ongi ainult tagantjärele tarkus tänasel päeval. Kui me tegime reede päeval otsuse, küsisime luba sotsiaalministeeriumist ja terviseametilt. Pühapäeva õhtul tuli vastus, et terviseamet ei näe vajadust kultuuri ja spordisündmuste edasilükkamiseks ega ärajätmiseks. Loomulikult see oli väga tugev trump nendele, kes soovisid, et võrkpallivõistlus toimuks ja väga tugev argument ka vallavalitsusele niipidise otsuse langetamiseks, sest Eestis on ainult üks ainupädevust omav amet, kes neid otsuseid teeb. Selles valguses oli meil äärmiselt keeruline teha teistsugust otsust. Loomulikult, kui saaks aega tagasi keerata, ma arvan, et kõik teeks teistsuguse otsuse. Aga täna me oleme sellises situatsioonis, kus Saaremaale on see jõudnud ka juba teisi allikaid pidi. Lihtsalt see oleks olnud mõne aja hiljem.

Kuidas Saaremaa praegu toime tuleb, millist abi ootab ja millist eeskätt?


Praegu on kõige suurem väljakutse meil see, et võimalikult suur osa Saaremaast katta ära isikukaitsevahenditega ehk kõik toidukaupluste müüjad, teenindajad ja nii edasi, et neil oleksid olemas siis näomaskid, ideaalis kindad, et me suudaksime nii palju kui võimalik seda levikut tõkestada. Lisaks oleme praegu varunud ja varume juurde suurtes kogustes ka desinfitseerimisvahendeid. Näiteks hooldekodudele, kus on kõige haavatavam klientuur, vanurid, kes võivad saada väga valusasti selle viirusega. Ja mis veel: abi on ka teadmistest, täna täiendavalt tuleb siia politsei- ja päästestaap appi, täna õhtul panevad nad Tallinnast ja Pärnust mehitatud täiendavate ressurssidega staabi Kuressaare päästemajas püsti. See hakkab ka valla kriisikomisjoniga koostööd tegema ja mingites küsimustes nõustama.

Kuidas näete riigipoolset toimimist seoses koroonaviirusega? Mis on tehtud õigesti, mida tulnuks teisiti teha? Kas riske on alahinnatud?


Täna tagasi vaadates võib kindlasti öelda, et kuigi pidevalt sellest räägiti, siis risk oli selgelt alahinnatud. Võib-olla kõige ilmekam näide on sellest ikkagi meie valmisolek erinevate isikukaitsevahendite varumise osas või ka desinfitseerimisvahendite varumise osas. Räägiti ja räägiti, aga reaalselt, kui ta kohale jõudis, siis rigil seda varu ei olnud. Me neljapäeval, reedel väga aktiivselt otsisime näomaske ja desinfitseerimisasju ja saime need sisuliselt ikkagi läbi erinevate kontaktide ja tutvuste ise.

Milline on inimeste meeleolu Saaremaal, kui ärevil või paanikas ollakse?


Eks ikka ollakse ärevil ja ma tahaks just rõhutada, et kindlasti paanika ei tee asju lihtsamaks. Me hoolime ja teeme kõik selleks, et inimeste tervist hoida, et haigestunud oleks vähe ja kõik selle nimel iga päev näevad vaeva. Aga nüüd järgmine etapp on see, et üha rohkem ettevõtteid, kuna külastatavus on Saaremaal nulli kukkunud peaaegu, sest enam sisse ei pääse. Paljudel ettevõtetel on haigusnähud sees ja on pannud ennast kinni. Nüüd hakkab järgmine reaalsus kohale jõudma, et mis saab nendest ettevõtetest?

Nad ei suuda ei makse maksta, ei suuda oma töötajatele palku maksta, elektriarveid maksta, kuna rahavoog on jäänud nulli. See on nüüd järgmine suur probleem, aga siin praegu Saaremaa valla käed jäävad selgelt lühikeseks. Loodame, et riik võtab ette jõulisi samme, et aidata ka ettevõtted uuesti jalule.

Milline on musteim stsenaarium ja millised on Saaremaa valla võimalused sellega toime tulla? Kui oluline on ka musteima stsenaariumi väljaütlemine?


Arvatavasti kindlasti must stsenaarium lähiajal on see, et neid kontaktseid või need, kellel haigussümptomeid, on sisuliselt juba nii palju, et need, kes tegelikult peaksid olema veel nädalataguse info põhjal karantiinis, peavad tulema ikkagi tööle, et elutähtsaid teenuseid elus hoida. Mitmed asutused ongi öelnud, et kui neil ka varumeeskond juba haigeks jääb, siis tulevad kergete haigussümptomitega inimesed uuesti tööle, kuna näiteks küttesüsteem või kanalisatsioon neile mingit ohtu ei paku. Oleme mõelnud tõesti kõige mustemate stsenaariumi peale, kui meil ei ole enam reaalselt inimesi, kellel ei oleks erinevaid sümptomeid või kes ei oleks kokku puutunud positiivse proovi saanud inimesega.

Oleme kriisikomisjonis planeerinud täiendavaid majutuskohti, kui on vaja kuskile hakata majutama inimesi. Nii oleme planeerinud ära kolm hotelli, veel mitmed majutuskohad oleme pannud ootele esimese mai seisuga. Et kui on vaja, on meil olemas voodikohad sadadele ja sadadele inimestele. Valmistume väga mustaks stsenaariumiks, lootes, et siis oleme selleks paremini valmis ja lisaks loomulikult loodame, et neid vaja ei lähe. Aga parem karta kui kahetseda pärast. Selleks peab rahvas ka kõige mustema stsenaariumiga kursis olema.

Kolmapäeval teatas kohalik leht Saarte Hääl, et ka Madis Kallase pühapäeval antud koroonaviiruse COVID-19 test osutus positiivseks.