Tegemist oli toonase laste joonistusvõistluse “Presidendi pai” võitnud tööga, mille autoriks Tristan Kaseloo, kes õppis kümnendi eest Rakvere eragümnaasiumi teises klassis.

Galerist Raivo Riim, kes on tänu Virumaal toimunud Tarja Haloneni eesti keele õppele ning Lahemaa Rahvamuusikute esinemistele presidendi ammune tuttav oli toonase võistluse võidutöö ära raaminud ja otsis nüüd võimalust see presidendile üle anda.

See saabuski tänavuse jõuluaja hakatusel, mil Halonen viibis Tallinnas Kumu kunstimuuseumis näitusel "Eneseloomine. Emansipeeruv naine Eesti ja Soome kunstis". Tarja Halonen kui Helsingi Ateneumi kunstimuuseumi juhatuse esimees avaski selle unikaalse näituse.

„Tarja üllatus oli suur ja kallistus oi-kui-soe,” rääkis õhinal Riho Hütt, kes pidas mainimise väärseks sedagi, et kuna tegemist oli täies pikkuses presidendi jäädvustusega, tuleb taiest kindlasti nimetada „paraadportreeks”.

Meenutuseks: aastal 2009 toimus Rakvere Galerii ja Soome Tuglase Seltsi koostööna laste joonistamisvõistlus “Presidendi pai”. Eesti lapsed joonitasid Soome presidenti Tarja Haloneni ja Soome omad Eesti presidenti Toomas Hendrik Ilvest.

Laekus 200 portreed, mille paremikku eksponeeriti mõlemal pool lahte.