Kas jaanisaun ja jaaniõlu aitavad koroona vastu?

Viroloogiaprofessor Irja Lutsari 7 soovitust jaaniõhtuks
Ärge minge jaanitulele ega kutsuge külalisi, kui olete haige või peate koroonaviiruse tõttu olema koduses isolatsioonis või karantiinis.
Kui vihma sajab, ärge kogunege kitsasse maamajja, vaid lükake jaanipidu edasi või minge koju – viirusele meeldib jahe ja niiske keskkond, kus inimesed tihedalt koos.
Saunalava ja sellele järgnev suplus on suure tõenäosusega ohutud. Saunalaval on liiga kuum ja viirus ei levi vee kaudu. Kui aga tahate pärast sauna maailma asju arutada, siis tehke seda värskes õhus distantsi hoides, mitte kitsas sauna eesruumis.
Kuigi viirus ei levi toidu ja joogiga, siis sellel jaanipäeval olgu igaühel omaenda joogipudel või õlleklaas, mida pole sõbraga tarvis jagada.
Eelistage väikesi seltskondi inimestest, kellega pidevalt kokku puutute. Suured jaanipeod võõraste inimestega jätke järgmiseks aastaks.
Alkoholiga võiks sellel aastal piiri pidada, alkohol kaotab enesekontrolli ja siis võivad juhtuda asjad, mida muidu väldiksite.
Kui juhtute jaanipäeval haigestuma, pöörduge perearsti poole. Ärge mingil juhul haigena tööle minge!

Üleilmsed kontserdid

Lõõtsarahvas YouTube’is

| Lõõtsamuusika propageerijad korraldavad 23. juunil kell 20 YouTube’i lõõtsakanalis kontserdi “Jaanid Eesti eri 2020”. Tunni jooksul peaks üles astuma 20 lõõtspillurit eri Eesti paigust. Kontsert jääb järelvaadatavaks.

Vikerraadio hääletus

| Jaaniõhtul kell 19 läheb Vikerraadio eetrisse “Suur jaaniõhtu top 100”, juhiks Jaan Elgula. Üleskutse teatada jaaniõhtu lemmiklaule tõi kokku üle 700 pakkumise. 21. juunini saab saja enim mainitu hulgast Vikerraadio kodulehel valida 10 lemmikut. Nädala alguseks oli antud 17 000 häält. Mis laul jääb peale, selgubki jaaniõhtu top-saates, mille kordus algab 24. juunil kell 12.

Folkmeister kodudesse

| Türi kultuurikeskus ja Tre raadio korraldavad “Jaaniõhtu igas Järvamaa kodus”, mis kestab kella 20–23. Peo ajal astub kultuurikeskuse lavale populaarne bänd Folkmeister ning jõuab otsepildis arvutitesse Türi kultuurikeskuse ja Tre raadio FB-lehelt. Lisaks saab kontserti kuulata Tre raadio Kesk-Eesti sagedusel 101,0 MHz.

Leigarite tsaarimodern

| Pärimustantsu lipulaev Lei­ga­rid on jaaniõhtul traditsiooniliselt vabaõhumuuseumis, kus pidu käib seekord internetiseeritult. Esitlusele tuleb “tsaariaegne, kuid moodne jaanituli”. Juba on salvestatud laulud, pillilood, tantsud, mängud, jõukatsumised. Vabaõhumuuseumi jaaniõhtu programmist saab osa Postimehe veebis kella 19–24, lisaks näidatakse ajaloolisi kaadreid, pidulikke tervitusi. Esineb ka leelokoor Sõsarõ.

Mõnistest üle ilma

| Rõuge valla Mõniste rahvamaja esitleb jaanipäeval, 24. juunil kell 19 Kõrvipalu loometalu hoovist tulevat otseülekannet, kus koos lõõtsavirtuoos Kadri Laubega esinevad teisedki tegijad. “Läbi kaasaegsete vahendite saavad kõik seda möllu oma lõkke ääres vaadata ja kuulata ning ülevallaline, et mitte öelda ülemaailmne jaanipidu ongi peetud,” mainib Rõuge rahvas.

Jumekaid võidutule tervitusi

Järva süütab üheskoos tule

| Tänavu Kadrioru lossi juurest teele saadetav võidutuli jõuab presidendilt kõikidesse maakondadesse, kus seda soovijaile traditsioonilisel kombel jagatakse.

Järva vallas on eriline, et maakonna võidutuled süüdatakse üheaegselt kell 15.30 seitsmes eri paigas: Järva-Peetri, Ambla, Järva-Madise, Järva-Jaani ja Koeru Vabadussõja mälestussammaste juures ning Koigi mõisa ja Imavere rahvamaja ees.

Tapa 102kilomeetrine matk

| “Nii nagu viimased kuud on enamik eestlasi harjunud erinevate kojutoomisteenustega, on Tapa kultuurikeskus koostöös liitlasvägedega seda tegemas ka võidutulega,” teatab valla kultuurikeskuse direktor Edmar Tuul. Eesti riigi 102. sünniaastal läbitakse 102kilomeetrine tuleteekond ning käiakse läbi kaheksa paika, kus kõikjal esineb Tapa Linna Orkester, Lehtses liituvad ka kohalik kammerkoor ja kapell. Lisaks käib tuli Jänedal, Vajangul, Tamsalus, Porkunis, Assamallas ja Moel.

Elva tuli laulu ja lõõtsaga

| Elva vallas algab võidutule teekond kultuurikeskuse eest koos kohalike lõõtspillurite kontserdiga. Rõngu monumendiplatsil tervitab tuld lauluansambel. Pakutakse ka “kodukootud suupisteid”. Rannu tulealtari juures kõlab samuti muusika kohalike pillimeeste esituses. Puhjas ootavad tuld Kaitseliidu ja kodutütarde esindajad koos muusikaga.

Fotokad välkuma, kaamerad surisema

Äge filmitegu Nõo vallas

| Nõo vallas on kultuuri­spetsialist Andri Viinalassi välja mõeldud tegelaskujul Tiit Räägul plaan külastada jaanipäeval kõiki alevikke ja külasid, et talletada film pealkirjaga “Nõo valla jaanipäev 2020 ehk Kus on Jaan Uss?”. Vallas loodetakse, et inimesed kutsuvad jaanipäeval endale kaamera filmi tegemiseks külla. Varem on naljamees Viinalass oma Räägu kujuga üles astunud mitmes valda tutvustavas videosketšis.

Põhja-Sakala virtuaaljaanik

| Põhja-Sakala vallas kutsutakse elanikke jagama lugusid või videoid oma jaanipäeva tähistamisest. Kõikide vahel, kes jagavad, loositakse välja jaanipäevateemaline auhinnakorv.

Suur ühispildistamine Toris

| Tori vallas käima pandud loosimängus võib võita söegrilli ja 10 toidukorvi valla maitsetest. Osalemiseks tuleb teha jaaniõhtul foto, millel peaks olema jaanituli, perekond-kogukond-sõpruskond ja valla lipp või muu sümboolika. Viimane võib olla ka ise valmistatud.

Roela koostab jaanikunäitust

| Vinni valla Roela rahvamaja kutsub oma kandi inimesi oma pere jaanipidu pildistama ja fotosid saatma. “Paneme kokku toreda galerii, mida saaks jälgida nii Facebookis kui ka meenutada fotonäitusena sügisel rahvamajas,” lisavad korraldajad.

Jaanijalgpallist orienteerumiseni

Lääne-Nigulas avastatakse valda

| Lääne-Nigula soovitab huvilistel jaanipäeva aegu valla 1448,8 ruutkilomeetriga tutvust teha. Mängus ja loosimises osalemiseks tuleb 21 ette antud punktist läbida 15, sealhulgas kaks rasket, kuhu autoga ligi ei pääse. Vald kogub ka külastajate fotosid läbitud punktidest. Aktsioon kestab augusti lõpuni.

Riisiperre orienteeruma

| Riisipere kultuurikeskus ja Nissi Noored Kotkad kutsuvad võidupüha orienteerumisele Riisipere jaama metsa. Viiekilomeetrisele rajale saab 20.–23. juunini, orienteerumiskaardi leiab jaamahoone taga infostendi juurest. Kaarti saab lugeda ka nutiseadmest või printida Saue valla kodulehelt.

Vormsi mängib vutti

| Vormsi saarel korraldatakse 20. juunil kepikõnniretk “Käime koos!”. 10kilomeetrine matk vaatamisväärsuste juurde algab kell 11 Sviby kohviku juurest. Muu hulgas kuulub päeva sisse eritasu eest kuulsa “Ormsö köttsoppa” degusteerimine. Tegu on suitsuliha, köögivilja ja tangu sisaldava leemega.

23. juunil toimub koolimaja taga staadionil kohalike jaanijalgpalli turniir.

Veel vahvat: võru keelest saunani

Võrukeelsed jaanijalutused

| Võrus on ette võetud võrukeelsete linnatutvustuste “Mu liin, mu kiil” sari. Ka jaaninädalal algavad jalutuskäigud igal päeval kell 11 keskväljakult. Ekskursioonijuhtideks on tuntud tegelased, näiteks juhatab jaanilaupäeva jalutuskäiku poliitik Ivari Padar. Aga jaaninädala lõpul ka “saananaanõ Veeroja Eda”, keda võru keeles tutvustatakse kui “suidsusanna UNESCOsse viimise pääsüüdlast”.

Käsmu imelised maalid

| Jaanipäeva eel avatakse Käsmu meremuuseumis näitus, mis koostatud kohaliku rahva abiga. Nimelt möödub 18. juunil 100 aastat armastatud kunstniku Siima Škopi sünnist, kelle imekaunid muinasjuttude illustratsioonid on ilmestanud mitme põlvkonna lapsepõlve. Aastast 1962 oli Siima suvekodu Käsmus, kus sündisid paljud maalid merest, lilledest, inimestest. Need panebki külarahvas kodustest kogudest välja.

Jaanipäev heliseb Käsmus ja Ristil

| Käsmu kirikus saab jaanilaupäeva õhtul nautida klassikalise muusika kontserti. Kell 18 esitab Trio Armonia kava pealkirjaga “Helisev jaanipäev”. Sama kava on päev hiljem Risti kirikus.

Kadrina kutsub Jaanid sauna

| Kõigil Jaanidel on nii jaanipäeva eel 21. juunil kui ka järel 28. juunil prii pääs Kadrina sauna.

Põllumuuseumi hilisem tuli

| Põllumajandusmuuseum otsustas Ülenurmel jaanipäeva tähistada vana kalendri järgi ehk juuli alguses. “Juliuse jaanik” muuseumi õuel toimub laupäeval, 4. juulil. Kuna siis võivad toimuda kuni 1000 osalejaga ettevõtmised, on kavas rammumehe ja -naise võistlused, rahvalikud jõukatsumised koos jaanitule ja Shanoni kontserdiga.


156 joogi- ja lorilaulu said jaanipäeva eel kaante vahele
Rein Sikk
Inda Kõiva uus laulik toob huviliste ette lauluvara mahlakama poole.

Jaanilõkke ääres lauluveeretajaile on kindlasti abiks vastne lauluraamat ääremärkusega “alla 16 eluaasta keelatud”.

Inda Kõiva üllitatud järjekordne, 31. laulik toob huviliste ette rahva lauluvara mahlakama poole koos käsitsi kirjutatud nootidega.

“Aasiast tulid hunnid”, “All piimakeldris pimedas”, “Joo, sõber, joo”, “Kuldimuna lõikaja”, “Põhjuseta ma ei joo”, “Viltu ja viltu”. Need ning veel 150 joogi- ja lorilaulu said jaanipäeva eel kaante vahele.

Kogumiku koostaja Inda Kõiva mainib: “Olen ikka seisnud selle eest, et esivanemate pärandus säiliks. Kas seda siis tulevikus kasutatakse või ei, kuid hea on võtta, kui tarvis läheb.” Ja veel: “Lauliku koostasin mitte sellepärast, et joomist propageerida, vaid tarkade tarbijate rõõmuks ja lustimiseks, et neid laule ka tulevikus mäletataks.”

Ida-Viru akordionist ja pidude sisustaja Reeni Painik on Inda laulikute fänn ja kiidab nootide olemasolu. “Vahel tahab rahvas kuulata ja kaasa laulda väga vallatuid laule,” märgib ta ja lisab: “Kaasalauljatele meeldivad just need laulikud, kus laulusõnad on suuremalt trükitud.”

Koorijuht ja Lahemaa Rahwa­muusikute juht Viivi Voorand kiidab kogutut, sest ka krõbedamat kraami läheb ikka aeg-ajalt vaja. “Mul on olemas kõik senised laulikud,” mainib ta ja kiidab samuti, et laulud on nootidega, sest “kõik viisid ei suuda kuidagi meeles püsida”.