Põllumajandusameti teatel puudutavad uued reeglid nii ettevõtjaid kui eraisikuid.

Suurim muudatus hõlmab nõuet, et kolmandatest riikidest (Euroopa Liitu mittekuuluvatest riikidest) ELi saabuvatel reisijatel on ilma fütosanitaarsertifikaadita (taimetervise nõuetekohasust tõendava dokumendita) keelatud kaasa tuua taimi, lõikelilli, värskeid puu- ja köögivilju, aed- ja metsamarju ning seemneid.

Nimetatud dokumenti väljastab päritoluriigi taimekaitseteenistus, kui kaup on ohutu ning sellel puuduvad sihtriigi jaoks ohtlikud haigused ja kahjurid.

Erandina võib ilma fütosanitaarsertifikaadita kaasa tuua 5 liiki puuvilju: banaan, durian, ananass, dattel ja kookospähkel, millega ei ole seni taimekahjustajate levikut seostatud. Sisseveoks keelatud taimed ja taimsed saadused konfiskeeritakse ja hävitatakse.

Alates tänasest täieneb taimetervise kontrolli alla kuuluvate kaupade nimekiri ning ettevõtetel tuleb arvestada, et kõik taimed sh puu- ja köögiviljad ning seemned peavad olema fütosanitaarsertifikaadiga varustatud. Uue määrusega muutub ettevõtetele kohustuslikuks esitada sissetoodavate kaubasaadetiste eelteatisi spetsiaalse ELi impordikontrollisüsteemi TRACES NT kaudu. Eelteatis tuleb esitada enne kauba piiripunkti saabumist.

Põllumajandusameti taimetervise ja aianduse osakonna nõunik Ülle Metsman ütles "Aktuaalsele kaamerale", et piirangue põhjueks on Euroopa Liidus uutest piirkondadest järjest rohkem leitud ohtlikud taimekahjustajad, haigused ja kahjurid. "nende leviku takistamiseks on rangemad reeglid ka kehtestatud, et lihtsalt ei tuleks meile uusi kahjustajaid, mida meil täna veel Euroopa Liidus ei ole," selgitas Metsman.

Eesti kõige tihedama liiklusega Narva maantee piiripunktis on laupäevast keelatud puu- ja köögiviljad hooajaline nähtus.

"Narvas inimesed, kellel näiteks on suvila teisel pool piiri, kes kasvatavad ise seal endale toiduks värsket puu- ja köögivilja, peavad edaspidi arvestama, et kõike, mis puudutab tomateid, sibulaid, porgandeid, õunu, pirne, marju - nii aia- kui metsamarju -, värskel kujul nad ei tohi enam kaasa tuua," rääkis Metsman.

Kes aga väga tahaks näiteks Peterburist sugulastele õunu kingiks tuua, peab piiril esitama spetsiaalse paberi.