Millised olid Eesti majanduse 2011. aasta suurimad võidud ja suurimad kaotused?

Kokkuvõttes oli 2011 Eesti majanduse jaoks igati edukas aasta. Eesti majanduse jaoks olid suurimateks võitudeks euro kasutuselevõtt, uued investeeringud ja tööpuuduse alanemine.

Euroalaga liitumine aitab tõsta Eesti tuntust ja atraktiivsust ning loob ettevõtlussektori jaoks uusi võimalusi. Ka tänasel tormisel merel on parem koos euro ja liitlastega kui eraldiseisvalt tuultele vastu seista.

Suurimaks kaotuseks on töötud, kes ei ole veel leidnud endale sobivat töökohta.

Eesti kaotas kriisis numbriliselt pea sama palju töötegijaid kui meist mitmeid kordi suurem Rootsi majandus. Rootsi alanes kriisi ajel töötajate arv ligi 100 tuhande võrra ning tänaseks on kaotus tagasi tehtud. Eestil kulub taastumiseks rohkem aega.

Millist arengut meie majanduses oleksid tahtnud 2011. aastal näha, kuid ei näinud?

Eesti paistab võrdluses teiste riikidega silma konservatiivse majanduspoliitika poolest. Samas Eesti rekordilise majanduskasvu juures oleks tahtnud näha suuremat konservatiivsust 2012.aasta eelarve osas. Peame oma juhtiva positsiooni hoidmiseks pingutama.

Kes on sinu meelest Eesti majanduse tegija aastal 2011?

Eksporti panustavad ettevõtjad, kes investeerisid uutesse tootmisvõimsustesse ja projektidesse.

Prognoosi mulle palun 2012. aasta arenguid - kui sa peaksid nendele küsimustele vastama järgmise aasta lõpus, siis mida sa arvad ennast siia kirjutavat?

2012 aastal läheb majandustel veel raskemaks, kuid selle eest on põhjust vaadata lootusrikkamalt aastasse 2013.

Eesti jaoks oleks kõige paremaks uudiseks euro võlakriisi selgroo murdmine ning riskivalmiduse järk-järguline taastumine. Majanduse elavnemine saab alguse tõenäoliselt USA-s, ning sealt edasi kanduks riski- ja investeerimisjulgus ka Euroopa majandusse.

Millist arengut tahaksid 2012. aastal näha?

Eesti arengu seisukohalt on üheks võtmesõnaks energeetika. Näiteks gaasiturul konkurentsi suurendamine võiks olla üheks väljakutseks.

Teiseks väljakutseks võiks olla suurinvestorite kaasamine. Täna ei ole näha suurinvestorite nagu Ericsson tulekut Eestisse. Kui teha selle nimel tõsist tööd on üllatused mõeldavad.