Praegu on Facebooki-grupis 2217 liiget ja iga päev liitub uusi inimesi. “See on tõeliselt äge, et meil on nii palju inimesi, kes tahavad teisi aidata,” nendib Rohilaid-Aljaste.

Algatuse mõte on selles, et abivajajad leiaks üles inimesed või organisatsioonid, kellel on arvuteid või nutiseadmeid laenata või ära anda. Kuna koroonaviiruse põhjustatud eriolukorra tõttu on lapsed kodu, aga peavad õpinguid jätkama, on neile vaja arvutit.

Paljudel on kodus ainult üks arvuti, aga kui ka lapsevanemad on samuti koduseks jäänud, ei jätku kompuutreid kõigile. Hätta jäänud paljulapselised või vähekindlustatud pered ei saa endale arvutiostu lubada. Ei praegusel kokkuhoidu nõudval ajal ega ole seda saanud lubada ka enne kriisi.

Nüüd saavadki abipakkujad lapsevanematega otsekontakti Facebooki-grupis, kus suheldakse omavahel otse ja otsitakse võimalus arvuti või nutiseade üle anda või saata.

Äsja avati ka koduleht www.igalekoolilapselearvuti.ee, kus on abiandmine samuti võimalik. Alati võib ühendust võtta ka projekti koordinaatoritega. Kontaktid leiab veebilehe lõpust.

“Mina sain üsna ruttu abi grupist W”Igale koolilapsele arvuti!”, räägib üksi kuut last kasvatav ema oma loo. “Kodus on viis alaealist last, neist neli koolis ja üks lasteaias. Olen ka kodune, kuna muidu jääks lapsed hooleta, sest isad huvi pole kunagi üles näidanud ega toetanud. Samuti olen juba ka osalise töövõimega, kuna tervis kehva. Kuna meie peres pole olnud arvutite nõudmisi lastel ega ka võimalusi neid soetada, siis lastel ei ole neid olnud. Ongi ainult minul olnud, et pere asju ajada. Kui tuli esimene e-õppepäev, siis oli ka plaanis, et järjest lapsed õpivad ühes arvutis, aga selgus, et kolm last korraga ühel ajal peavad arvutis olema ja nii ei jäänud mul muud üle kui abi paluda, et saaks ühe või kaks arvutit. Ühe arvuti saime kohe, toodi ukse taha. Sellega töötab 14aastane. Teine arvuti pandi üleeile posti, äkki jõuab täna. Kindlasti on inimesi, kes soovivad utoopiliselt palju ühte perre, aga ahneks ei tasu minna. Peab proovima ka ise natuke mõelda ja leida parim lahendus. Minul endal on tööd ikka palju, sest iga lapse juures peab eraldi olema kogu õppimise aja. Mul on lastel kolm täiesti erinevate nõudmistega kooli ja see on parajalt mõnus väljakutse.”

Kahe lapse ema Kätlin-Rohulaid-Aljaste ütleb, et koduõpe ei ole kerge lapsele ega lapsevanemale. Uue olukorraga tuleb harjuda. “Olukorraga harjumine oleneb perekonnast, kuid sellele lisaks pole paljudel peredel vahendeid, et edukalt teostada koduõpet.”

Tema sõnul kannavad paljud ettevõtted ja asutused maha töökorras arvuteid, mis võiksid aga jõuda abivajajateni.

“Mitmed haridusvaldkonna startupid andsid teada, et on teinud oma lahendused tasuta kättesaadavaks,” ütles projekti “Igale koolilapsele arvuti!” koordinaator Maria Rahamägi. “Kahjuks ei ole veel igal lapsel nutiseadet, millega neid ägedaid e-tööriistu kasutada. Seepärast kutsume kõiki panustada soovijaid andma end üles läbi Facebooki grupi või kodulehe.”

Koolid ja kohalike omavalitsuste töötajad on omakorda võtmeisikuteks, kes viivad abivajajad kokku seadmete pakkujatega. Nii tagatakse, et seadmed jõuavad nendeni, kes neid kõige enam vajavad.

Kuigi praeguseks on sajad lapsed juba saanud algatusest abi, on sajad veel järjekorras. Koolitööd kuhjuvad ja pered on hädas.