Kas totaalne valveapteegitus Eestis võib olla ohtuks inimeste elule ja tervisele? Nii küsisime soovides teada, kas olukord on normaalne või mitte. Kui soovite valveapteekide vähesuse kohta oma arvamust avaldada siis tehke seda artikli kommentaarides või kirjaga meilile rein.sikk@maaleht.ee .

Jätkame teemat, nüüd valveapteekrite endi silma läbi. Alustuseks saab sõna Tartu Raekoja apteegi juhataja, proviisor-juhataja Janika Tähnas.

„Tartu Raekoja apteek tegutseb valveapteegina juba aastakümneid. Igal ööl on rohkem külastajaid kuni kella 1ni öösel, sealt edasi paar inimest tunni jooksul. Nädalavahetuse öödel võib inimesi ka pisut rohkem olla.


Viljandist Tartusse

Seda, kui kaugelt inimesed öösel meie apteeki jõuavad, on keeruline öelda, sest me seda eraldi ei küsi. Samas meenub üksikuid olukordi, kus inimene on öösel ette helistanud ja siis apteeki sõitnud näiteks Viljandist või Jõgevalt, aga ka Mustveest.

Apteekrina soovitan inimestel igal juhul rohkem ette mõelda, et vältida koduse vajaliku ravimivaru ja esmaabivahendite ootamatut otsa saamist.

Ehkki 32% kõikidest Tartu valveapteegis öötundidel tehtud ostudest on retseptiravimid, julgen apteekrina öelda, et enamik neist ostudest kannataks ka hommikuni ootamist.


EMO patsiendid

Suur osa retseptiravimite ostjaist on inimesed, kes öösel käinud haigla erakorralise meditsiini osakonnas ja saanud sealt siis endale või oma lapsele retseptid antibiootikumide või muude ravimite väljaostmiseks.

Samuti avastatakse hilisõhtul, et järgmisel hommikul on vaja uuelt lehelt alustada antibeebipillide võtmist, aga retsepti väljaostmine on kogemata ununenud.

Kõige enam satuvad inimesed öösel valveapteeki aga siiski äkki ilmnenud haiguste tõttu – välja lööb palavik, tugev hamba-, kõhu- või liigesevalu, seedehäired, magada ei lase piinavad kõrvetised või segab und hoopis nohust tulenev ninakinnisus.


Migreen ja täid

Väga tavaline on, et kurdetakse tugevat peavalu või lausa migreeni. Ka hilisõhtuse kammimise käigus avastatud täid on põhjus, miks hommikuni ei oodata vaid otsustatakse kohe apteeki tulla.

Samuti avastavad inimesed magama sättides, et peavad hommikul arsti juurde minema ja kaasa võtma näiteks uriinianalüüsi, ent on unustanud selleks spetsiaalse topsi osta.

Öiste ostude sekka kuuluvad ka kondoomid ning hädaabi kontratseptiiv ehk rasestumisvastane vahend, mida kasutatakse kuni 72 tunni jooksul pärast kaitsmata suguühet või pärast tavapärase rasestumisvastase meetodi ebaõnnestumist.

Samuti ostetakse öösel apteegist haavahoolduseks vajalikke vahendeid – antiseptikuid, plaastreid, haavasidemeid.


Narkomaanid ja enesetapjad

Öösiti külastavad apteeki ka inimesed, kes vajavad süstlaid. Üldjuhul on tegemist rahumeelsete inimestega, kes soovivad lihtsalt ruttu oma ostu ära sooritada.

Väga harva, paaril korral aastas, on öövalves olevatel apteekritel tulnud ette ka vajadus kutsuda kiirabi – näiteks üledoosi kahtlusega inimesele.

Samuti on mõnel korral juhtunud, et apteeki pöörduvad inimesed, kes väidavad, et võtsid enesetapu sooritamise eesmärgil kodus suure hulga ravimeid sisse aga tulid siiski mõistusele ja paluvad meilt mingit imerohtu või kiirabi kutsumist.”


Elu pealinnas

Tallinna Tõnismäe valveapteegist kirjutas põgusalt proviisor Heli Pilar, Pharma Holding OÜ Lääne piirkonnajuht.

„Tõnismäe 24h Südameapteek ongi avatud 24 tundi. Müügisaal on avatud kuni kella 24.00 ja selleks, et ei tekiks pikki järjekordi on korraga tööl kolm erialatöötajat. Peale südaööd toimub müük läbi luugi kuni kella 8-ni hommikul.

Kella 21-st alates, siis kui kaubanduskeskuste apteegid töö lõpetavad, on märgata klientide hulga suurenemist. Enamasti tullakse kas EMO-st või on keegi kodus ootamatult haigeks jäänud. Tihti haigestuvad hilisõhtul ja öösel just lapsed, kellele on vaja osta palavikualandajat, köharavimeid või lastehaiglast välja kirjutatud antibiootikume.


Õhtused töötajad

Märgata on ka õhtuste vahetuste töötajad, kellele valveapteek ongi ainukeseks võimaluseks peale tööd välja osta vajalikud ravimid.

Kõige enam ostetavad ravimid õhtusel ja öisel ajal on valuvaigistid, nohuravimid, erinevaid seedeprobleeme leevendavad ravimid ja kontratseptiivid – rasestumisvastased tabletid.”