„Ei saa öelda, et vargused maapiirkondades oleksid tunduvalt suurenenud, kuid igal juhul saab iga inimene oma vara kaitseks väga palju ise ära teha,” sõnas PPA ennetuse ja süüteomenetluse büroo juhtivkorrakaitseametnik Nurmely Mitrahovitš.

Näiteks suvilast lahkudes tuleb kindlasti lukustada kõik uksed ja aknad, sealhulgas ka kõrvalhoonete uksed ning võtmed tuleks endaga kindlasti kaasa võtta. Soovitan ka hinnalised esemed silme alt ära peita või lahkudes kaasa võtta, sest pikanäpumehed haaravad tihti kaasa just neid asju, millele on kerge ligi pääseda.

Tegelikkuses saavad kogukonna turvalisuse tagamisel abiks olla kõik inimesed.

„Kui piirkonnas nähakse kahtlaseid ja kummaliselt käituvaid inimesi majade ümber käimas või sõidukeid, mis piirkonnas aeglaselt tiirutavad, siis sellest tuleks politseile teada anda. Kui süütegu on juba toimepandud, siis samuti tuleb koheselt sellest teatada politseid hädaabinumbril 112, mida kiiremini ja detailsem info politseini jõuab, seda rutem saavad ametnikud hakata tööd tegema selle nimel, et kannatanule vara tagastada ning tuvastada teo toimepanijad ja muud sündmusega seotud asjaolud,” lisas Mitrahovitš.

Kuidas oma kodu ja vara kaitsta?

• Lukusta välisuks ka siis, kui oled kodus.

• Kui kodust lahkud või magama lähed, sulge aknad ja lukusta uksed.

• Veendu enne oma vara juurest lahkumist, et see on turvalises kohas (näiteks jalgrattad ja muruniiduk kuuris, auto võtmevaba pult vutlaris jne).

• Tea ja tunne oma naabreid! Kaalu koos nendega naabrivalvepiirkonna loomist. Olles kodust pikemalt ära, teavita sellest usaldusväärseid naabreid ja palu neil aeg-ajalt postkasti tühjendada. Kui märkad oma kodupiirkonnas kahtlase käitumisega inimesi, anna sellest teada hädaabinumbril 112.

• Märgista väärtuslikud esemed(näiteks tööriistad, jalgratas, kodutehnika), tee neist fotod ja salvesta kindlasse kohta. Märgistatud esemeid on raskem varastel edasi müüa ja hiljem on asjade omanikke varga tabamisel lihtsam tuvastada.

• Vargusi aitab ära hoida ka see, kui paigaldad valveseadmed või kasutad turvafirma teenuseid.

• Jaga targalt infot selle kohta, kui viibid kodust eemal. Kuna varaste lemmikud on kodud, kus pererahvas on ära sõitnud, ei maksa sotsiaalmeedias avalikult oma puhkuse pilte või -plaane jagada. Meistervargale on see nagu “küllakutse”.

• Vaata, keda oma koju külla lubad. Kutsu külla vaid inimesi, keda sa usaldad. Tee alati kindlaks, et uksele koputav tundmatu on see, kellena ta end tutvustab.

Nõukogudeaegsed suvilad Mähel