“Sel aastal saabus konkursile ka veidi vanemaid, kaks-kolm aastat laagerdunud veine, ja see tuli asjale ainult kasuks,” kinnitas konkursi korraldaja, Veinivilla perenaine Tiina Kuuler.

Kõige suurema veinide alagrupi moodustasid veinid, mille põhiliseks komponendiks olid õunad. Neid saadeti konkursile koguni 39. Hindamiseks oli toodud ka üheksa peamiselt õuntest valmistatud siidrit ja vahuveini.Peaaegu võrdselt (26–28) oli veine nii sõstrate-tikrite, muude marjade, luuviljaliste kui ka pihlakate-arooniate alagrupis. Sama palju veine oli ka selles grupis, kuhu kuulusid rabarberist ja veidi ebatavalisemast toorainest valmistatud veinid.

Peaaegu võrdselt (26–28) oli veine nii sõstrate-tikrite, muude marjade, luuviljaliste kui ka pihlakate-arooniate alagrupis. Sama palju veine oli ka selles grupis, kuhu kuulusid rabarberist ja veidi ebatavalisemast toorainest valmistatud veinid.

Huvitavaimad neist olid näiteks aaloest, kressist, nurmenukust ja võilillest tehtud veinid ning millesse oli lisatud näiteks tšillit. “Siiski olid edukamad traditsioonilisemast toorainest tehtud veinid. Nende eriliste koostiste puhul tuleb veel veidi katsetada, et maitsed tasakaalu saada,” kommenteeris Kuuler.

Kokku saatsid konkursile oma veine 58 veinimeistrit ja paljud neist on nii konkursil kui finaalis olnud juba aastaid. Samas oli ka rõõmustavalt palju uustulnukaid, kelle veinid kõrgeid punkte said. Peaaegu kõik maakonnadki olid oma veinitegijatega esindatud, seekord ei olnud ühtki veini saadetud üksnes Hiiumaalt ja Ida-Virumaalt.

Üks veinimeister, Katrin Ratt, jõudis seekord finaali kolme veiniga, kaks veinimeistrit – Ivar Porn ja Raili Hein – kahe veiniga.

Kokkuvõtlikult võib öelda, et tänavu pääsesid finaali vaid need veinid, mis said žüriilt üle nelja punkti, üksnes siidrite ja vahuveinide klassi parim jäi õige pisut alla nelja. Hinne 4 aga tähendas lahtiseletatult “väga hea”, 4,5 aga juba “väljapaistev”.Maalehe ja Veinivilla korraldatud koduveinikonkursi finaal toimub 6. juunil Haapsalu kuursaalis. Veine hindavad seal nii professionaalidest žürii kui ka rahvažürii.

Maalehe ja Veinivilla korraldatud koduveinikonkursi finaal toimub 6. juunil Haapsalu kuursaalis. Veine hindavad seal nii professionaalidest žürii kui ka rahvažürii.
Tooni andsid poolkuivad veinid

Poolkuiv õunasiider, 2014, Karmo Haas, Pärnumaa

Räpina Õunavein, 2014, poolkuiv, Räpina Loomemaja

Magus Unistus, dessert-mustasõstravein, 2012, Tarmo Nurmik, Tallinn

Mustasõstra-vaarikavein, poolkuiv, 2012, Katrin Ratt, Tallinn

Tikker, 2014, poolkuiv, Katrin Ratt, Tallinn

Kirsivein, 2014, poolkuiv, Katrin Ratt, Tallinn

Cuculus, dessert-pihlakavein, 2013, Kalle Kägu, Harjumaa, Vasalemma

Saku Siiber, poolkuiv rabarberivein, 2014, Tarmo Suss, Tallinn

Tujutekitaja, poolkuiv õuna-arooniavein, Meelis Kask, Tartumaa

Õuna-arooniavein, 2014, poolkuiv, Aare Rooväli, Harjumaa

Talvenauding, kuiv õunavein, 2013, Ivar Porn, Harjumaa

Ploomivein, dessertvein, 2013, Ivar Porn, Harjumaa

Karusmari, dessertvein valgetest tikritest, 2014, Ene Priimets, Haapsalu

Riska Winery, poolkuiv aroonia-kirsivein, 2014, Liina Lemsalu

Valgeranna sume öö, mustasõstra-pihlaka dessertvein, 2014, Artur Karask, Pärnumaa

Pihlakas, dessertvein, 2013, Raili Hein, Tallinn

Aroonia, poolkuiv, 2013, Raili Hein, Tallinn