Varasemate konkursside ajal on paljud minult küsinud, kas võib tuua ka vanemaid veine kui eelmise aasta omad. Vastus on alati: jah, loomulikult! Selline toimimine oleks isegi soovitatav, sest tegelikult läheb veini maitse aja jooksul ikka paremaks, verivärskelt võivad veinid tihtipeale hoopis viletsamalt maitseda ja autor hindajate peale asjatult solvuda. Kui koguneb piisav hulk soliidses eas veine, ei saa välistada, et küpsemaid veine hinnatakse eraldi ja verivärskeid eraldi.

Ühel viimastest konkurssidest sain potentsiaalselt osalejalt kurjustada, miks me veinide kogumise nii vara ära lõpetame, tal ju vein alles käib. Lohutasin siis, et las see vein käärib ja jõuab parem järgmisele konkursile, kus teenib palju paremaid punkte. Ärge teiegi püüdke paaniliselt pudelisse sundida veini, millel käärimine alles poole peal. Laske tal rahulikult omas tempos valmida ja alles siis pakkuge konkursile.

Kuidas oma veiniga konkursil osaleda? Ka välimus on väga oluline, et kohaletoodud pudelid kõneleksid enda eest.

Tingimused

  • Pudeli minimaalne suurus 0,5 l, soovitatavalt traditsiooniline veinipudel, mitte plastist limonaadipudel.
  • Pudelil peab olema silt. Sildil on kohustuslikud järgmised andmed.
    – Valmistamise aasta (see aastanumber, mille päikese all viljad valminud on, mitte pudeldamise aasta).
    – Veini nimi, veinikoja, veinisarja vms nimi. Kohustuslik on märkida tooraine, mitme tooraine puhul märkige kõik järjekorras ning vastavalt osakaalule alustage suurimast. Võimalusel märkige ka veini kangus.
    – Veini kategooria: valge kuiv, valge poolkuiv, valge dessert, punane kuiv, punane poolkuiv, punane dessert, vahuvein, siider.
  • Pudelid peaksid olema pakitud pappkasti. Ühes kastis võib olla mitu sama valmistaja veini.
  • Iga veini (mitte iga pudeli) kohta peab kastis leiduma eraldi ümbrik, mis sisaldab täpsemat infot veini enda ja veini valmistaja kohta (nimi, aadress, meiliaadress, telefoninumber). Ümbrikul peab olema sama veini nimi mis pudelil. Ümbrikus olevale kaaskirjale märkige ka ära, kui tahate oma finaali mitte jõudnud veinid hiljem tagasi saada, selleks tuleb neile pärast tulemuste teadasaamist ise Veinivillasse järele tulla.
  • Iga esitatavat veini peab olema kolm pudelit – üks eelvooru ja üks finaali jaoks ning üks juhuks, kui eelmistega peaks midagi juhtuma.
  • Igalt autorilt võetakse vastu kuni kuus eri veini, mitte rohkem.

Eelvooru pääsevad kõik veinid ja selles voorus toimub pimedegustatsioon vastavalt veinipudelil leiduvale infole. Eelvoorud on aprillikuu jooksul ning hindajateks on nii veiniasjatundjaid kui mitteprofessionaale.

Eelvooru žürii valib välja finaali veinid, iga finalist saab sellekohase teate oma kontaktaadressile ning finalistidest antakse teada ka Maalehe kaudu. Koduveinikonkursi finaal toimub tavapäraselt Haapsalu veinipäevadel.

Varasematel aastatel on inimesed saanud ka kirjalikku tagasisidet oma veinide kohta. Osalejate arvu pideva suurenemise tõttu ei ole kahjuks sellist teenust võimalik enam pakkuda. Küll aga saab iga osaleja meiliaadressile oma veinide võistlusnumbrid ning pärast eelvoorusid pannakse Veinivilla kodulehele üles kõigi veinide punktisummad, mida igaüks võib saadud võistlusnumbrite järgi kontrollida.

Täpsemaid žürii kommentaare saavad vaid finalistid, loomulikult on ka hindajate arvamustega võimalik ise tutvuda kohale tulles.

Kuidas saata?

Pappkasti pakitud pudelid saata postiga aadressile:

OÜ Veinivilla, nõudmiseni

Pääsküla postkontor

Rännaku pst 9a, 10901 Tallinn

Postkontoris pakki üle andes palun märkida, et tegu on pudelitega ja kergesti puruneva kaubaga.

Veinid võib ka ise kohale tuua alates märtsikuust Tallinna Veinivilla poodi Pääskülas Rännaku pst 16 esmapäevast reedeni kl 10–15. Siis ei ole veinide kapitaalne kinnipakkimine nii oluline.

Koduveinikonkursi auhinnad on välja pannud Sommeljeede Assotsiatsioon, suhkrufirma Dansukker, Põltsamaa Felix, trükikoda Dwalin OÜ, Viinitalo Melkko OY, Maaleht ja Veinivilla.